ΔΙΕΘΝΗ

Νέο «χτύπημα» Ρέντσι κατά Κομισιόν – Μαίνεται ο πόλεμος

Matteo Renzi press conference, Rome
H Ιταλία έτοιμη να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Ρώμη «επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις της» σχετικά με την πρόταση της σλοβάκικης προεδρίας για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι το 2020, έκανε γνωστό ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβερνήσεως Σάντρο Γκότζι -κίνηση που ισοδυναμεί ουσιαστικά με προαναγγελία βέτο.

«Μας έχει κουράσει η αμφισημία και οι αντιφάσεις της Ευρώπης» λέει, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας και την κάλυψη των αναγκών από το προσφυγικό.

«Επιβεβαιώσαμε την επιφύλαξη μας. Η αναθεώρηση αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί αν δεν υπάρχει ομοφωνία», πρόσθεσε ο Γκότζι.

Ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι εξήγησε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση της σλοβάκικης προεδρίας, διότι λείπουν εγγυήσεις σχετικά με την αύξηση των εσόδων «υπέρ των προτεραιοτήτων της χώρας», που είναι η ανεργία, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και η στήριξη της έρευνας.

Ο Γκότζι τόνισε πάντως, μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πως επισήμως δεν μπορεί να γίνει λόγος για βέτο, διότι «το δικαίωμα του βέτο ασκείται κατά την επίσημη, τυπική, ψηφοφορία, η οποία σήμερα δεν προβλεπόταν».

«Η σωστή διατύπωση είναι ότι εκφράσαμε την επιφύλαξή μας, την οποία η προεδρία της Σλοβακίας πρόκειται να ανακοινώσει» σημείωσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s