ΚΟΣΜΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΑΜΟΥΘ

jp_morgan
Πρόστιμο μαμούθ ύψους 264 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η τράπεζα JPMorgan στο αμερικανικό δημόσιο για ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ασιατικών χωρών.

Αναλυτικότερα, η τράπεζα θα πληρώσει 130 εκατομμύρια δολάρια στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, 72 εκατομμύρια στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 61,9 εκατομμύρια στο ΔΣ της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η υπόθεση αφορά στην προσπάθεια της τράπεζας να επηρεάσει τους αξιωματούχους αυτούς, προσφέροντας εργασία και «πρακτική άσκηση» επ’ αμοιβή σε φιλικά τους πρόσωπα και συγγενείς τους, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τους Νόμους για της Πρακτικές κατά της διαφθοράς.

«Η JPMorgan εκτέλεσε ένα πρόγραμμα συστηματικής δωροδοκίας, προσλαμβάνοντας τα παιδιά κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων ευνοούμενων της που τυπικά δεν είχαν τα προσόντα για τις θέσεις στις οποίες διορίστηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και προσθέτει:

«Οι εργαζόμενοι της JPMorgan γνώριζαν ότι η εταιρία παραβιάζει τους νόμους αλλά συνέχισαν να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσλήψεων».

Η τράπεζα προσέλαβε περίπου 100 πρόσωπα με την ιδιότητα του «ασκούμενο» και του υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης, μέσα σε διάστημα 10ετών ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα κυβερνητικών αξιωματούχων, σε αντάλλαγμα για τραπεζικές δραστηριότητες που απέφεραν στην JPMorgan 100 εκατομμύρια σε κέρδη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s