ΑΡΘΡΑ

Μοντ Πελεράν Β: Τα γεννητούρια

mont_pellerin_anastasiadis_akinci
Η ιστορία της Κύπρου άντεξε πολλά και επεβίωσε ο Ελληνισμός. Δεν θα τον εξολοθρεύσουμε τώρα για να ικανοποιήσουμε προσωρινές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες.

Μετά από μια βδομάδα διαβουλεύσεων του Προέδρου Αναστασιάδη συνοδευμένου από καταξιωμένους σύμβουλους στο κυπριακό πρόβλημα -λίγους μεν αλλά άριστους- φαίνεται από τις διαρροές, τα χαμόγελα του Προέδρου, το ύφος του και τις επαφές του ότι κάτι ωρίμασε στις συνομιλίες που μπορεί να καταλήγει σε κάποια συμφωνία.

Μπορεί να βοήθησε το χιόνι, μπορεί το φαγητό, και βεβαίως η υποχωρητικότητα των συνομιλητών – δεν ξέρω ποιου από τους δύο περισσότερο. Πάντως, βγήκε κάποιος καπνός που προμηνύει πιθανώς γεννητούρια μιας λύσης. Δεν ξέρω αν πρόκειται για φυσιολογικό βρέφος, υγιές και αρτιμελές. Ή μήπως πρόκειται για παιδί που φαίνεται μεν κάπως φυσιολογικό αλλά που δεν λειτουργεί ομαλά.

Εάν ο δικός μας έκανε υποχωρήσεις, ξεχάστε αυτά που έλεγε και μπορεί να βγει το σώμα του παιδιού ανώμαλο – μισό τούρκικο και μισό ελληνικό. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, δεν είναι δυνατόν μια απότομη λύση στο ελβετικό όρος να λειτουργεί φυσιολογικά. Αφού γνωρίζουμε ότι τα προηγουμένως συμφωνηθέντα που είναι η βάση δεν είναι φυσιολογικά.

Δηλαδή, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία τουρκική παρακράτηση εδαφών, πόλεων και περιουσιών, εκπροσώπηση στην ΕΕ χέρι με χέρι των δύο κυβερνητών των επί μέρους πολιτειών, διεθνείς συνθήκες και από εκεί και από εδώ, μοίρασμα και συμφωνία των δύο κοινοτήτων στα πάντα κ.λπ. Όμως επιτέλους μια «λύση».

Όσοι μη πολιτικοί ασχολήθηκαν με το Κυπριακό, που θέλουν διακαώς λύση και ότι και νάνε θα ενθουσιαστούν. Άλλοι θα διερωτώνται τι άλλο έδωσε πάλι ο δικός μας; Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το παιδί με τα δεδομένα που έχουμε δεν μπορεί να είναι αρτιμελές ή φυσιολογικό αλλά πολλούς δεν νομίζω να τους νοιάζει. Είναι πάνω σε αυτούς που βασίζονται εκείνοι που θα προτείνουν τη λύση.

Έτσι και αλλιώς, η τακτοποίηση του κυπριακού που θα προκύψει από τα Πελεράν θα είναι τόσο περίπλοκη που για να περπατάς θα θέλεις δικηγόρο να σε καθοδηγεί, που μπαίνεις, πως πας, τι κάνεις αλλά και τι γλώσσα μιλάς. Εδώ Ελληνικά, εκεί Τούρκικα.

Εξάλλου πότε θα προλάβει να καταλάβει ο κόσμος τι λύση θα είναι με τους τόμους των χαρτιών που την περιέχουν και τα θέματα που θα καλύπτει;
Ποιοι θα του την εξηγήσουν; Εκείνοι που τη συνέταξαν;
Πόσο καιρό θα διαθέσουν;

Θα πρόκειται βεβαίως για πρωτοφανές κείμενο που δεν θα μπορείς να το παραλληλίσεις με οποιαδήποτε άλλη πολιτειακή διευθέτηση σε άλλη χώρα. Ως εδώ μιλήσαμε για το τι πιθανόν να αναμένεται. Πρέπει όμως να τονίσουμε και κάτι άλλο.

Ότι η τύχη της Κύπρου και των επόμενων γενεών θα δεσμευτεί με ότι συμφώνησαν ή θα συμφωνήσουν είτε πάνω στα βουνά του Πελεράν, είτε στη λίμνη της Γενεύης. Και αυτό έχει μια όψη δραματική. Αν ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράψει προσύμφωνο το οποίο είναι πολιτικό έκτρωμα, θα είναι ο ίδιος υπόλογος σε όλους του Κυπρίους πολίτες, τους νυν και αεί – χωρίς να μπορεί πλέον να αλλάξει η κατάσταση ποτέ.

Υπογραφή περίπλοκης λύσης που θα περαστεί σε κόσμο αδαή των όλων δεδομένων για δημοψήφισμα, θα είναι αμάρτημα ασυγχώρητο. Ο Πρόεδρος είναι δεσμευμένος να προβεί σε λύση βιώσιμη και μη καταστροφική. Έχει ιστορική ευθύνη να τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις του. Δεν μπορεί να ξεφύγει με δικαιολογίες τύπου «μα δεν γινόταν αλλιώς» ή «μα είμαστε αδύνατοι και έπρεπε να υποχωρήσουμε».

Η ιστορία της Κύπρου άντεξε πολλά και επεβίωσε ο Ελληνισμός. Δεν θα τον εξολοθρεύσουμε τώρα για να ικανοποιήσουμε προσωρινές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες. Μας λένε ότι όσο ο καιρός περνά μας επιβάλλει σταθεροποίηση των συνεπειών της κατοχής και πρέπει να υποχωρήσουμε. Βεβαίως σ’ αυτό συνέτεινε και η πολιτική μας.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Ότι η υπογραφή μονιμοποιεί δια παντός μια καταστροφική λύση, ενώ η απουσία της επιτρέπει την ύπαρξη δυνατοτήτων αναστροφής . Μη υπογράφοντας αποφεύγεις τη χειροτέρευση της κατάστασης. Με την αποδοχή μιας εκτρωματικής «λύσης» μάλιστα με την υπογραφή σου προδίδεις την αποστολή σου αιωνίως.

Λουκής Γ. Λουκαΐδης
Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s