ΑΡΘΡΑ

Η ώρα της κρίσης για το Κυπριακό!

anastasiadis-akintzi-einte3

Πολύ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών (19.00 ώρα Κύπρου) κατά την οποία θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί των συγκεκριμένων κριτηρίων του εδαφικού, η οποία άρχισε το πρωί και η οποία ήταν, σύμφωνα με Ε/κ πηγές, ουσιαστική και εποικοδομητική, από την οποία όμως δεν προέκυψαν νέες συγκλίσεις.

Οι ίδιες πηγές πάντως, σημείωναν ότι είναι μεν δύσκολο αλλά ρεαλιστικό σενάριο να υπάρξει απόψε ολική κατάληξη, αποτύπωση σε χάρτη και ορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης. Στόχος πάντως παραμένει, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, να συμφωνηθούν τα κριτήρια και να υπάρξει αποτύπωσή τους σε χάρτη. Και κάπου εδώ, σε σχετική διευκρίνηση, υπήρξε ξεκαθάρισμα ότι μπορεί να πάμε σε πολυμερή με δύο χάρτες, αλλά το ζήτημα θα πρέπει να κλείσει εκεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως “Η Ελλάδα δεν έχει καμία εμπλοκή στα πέντε κεφάλαια που συζητούνται και αυτό το βιώνουμε στην πράξη”. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υπολοίπων κεφαλαίων, αρμόδια πηγή υπέδειξε πως κανείς δεν θεωρεί ότι θα κλείσουν όλα τα ζητήματα πριν από μία πιθανή πολυμερή, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι πολύ λίγα και να μην υπάρξει “παζάρι”.

Αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας, έχει ξεκαθαριστεί πως έχει διαμηνύσει προς την Τουρκία τόσο την ξεκάθαρη θέση της ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις και η παρουσία στρατευμάτων αλλά και ότι θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί πρώτα σε διμερές επίπεδο για προετοιμασία του εδάφους, ώστε πιθανή πολυμερής να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Προς τούτο μάλιστα, πληροφορούμαστε πως ο κύριος Ερντογάν σε σχετικό τηλεφώνημα του κυρίου Τσίπρα την Παρασκευή του είπε να μιλήσουν μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν.

Μετά την αποψινή συνάντηση δεν αποκλείεται σε περίπτωση συμφωνίας να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

sigmalive

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s