ΕΘΝΙΚΑ

Διάγγελμα Αναστασιάδη: «Εξαντλήσαμε κάθε όριο… Δεν θεωρούμε ότι η μη λύση, είναι λύση» (βίντεο)

anastasiadis_diaggelma
Ο Νίκος Αναστασιάδης αφού μίλησε για όοοοοοολες τις υποχωρήσεις που έκανε στην Ελβετία, περιέγραψε πώς τελικά η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έκανε ούτε μια, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο ναυάγιο των συνομιλιών.

Ο Κύπριος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: «Πρώτα η συμφωνία για το εδαφικό και μετά η πολυμερής διάσκεψη».

«Ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει μέσω δημοψηφισμάτων για την τύχη του όποιου σχεδίου λύσης. Ευχαριστώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράστασή του πριν και μετά την Ελβετία», σχολίασε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του.

Αναφορικά με την Τουρκία, σχολίασε: «Κύρια έννοια μου είναι να μην παραγνωρίσω τις ανησυχίες κυρίως του ελληνοκυπριακού λαού και φυσικά των Τουρκοκυπρίων. Θέλω να διατηρήσω ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου. Εάν επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι το ναυάγιο και ο έλεγχος της Κύπρου, τότε η Τουρκία θα πρέπει ενεργά να συμβάλλει στην επίτευξη λύσης για την ειρήνη».

Και πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές: «Όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα για το κεφάλαιο που θα διασφάλιζε τις ελληνοκυπριακές απαιτήσεις, υπήρξε μια στάση η οποία ήτο άκαμπτη, που έδειχνε ότι δεν υπήρχαν, ή δεν επετράπησαν, περιθώρια ευελιξίας».

Για να καταλήξει στο κομμάτι των ερωτήσεων: «Στόχος μου η επανένωση της πατρίδας μας, η απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα και η δημιουργία ειρηνικών συνθηκών συμβίωσης. Η ελπίδα δεν θα επιτρέψω να χαθεί, όσο εξαρτάται από τα δικά μου χέρια».

Συνοπτικά τα όσα είπε ο Κύπριος πρόεδρος:

Θα ευχόμουν η συνάντηση θα ήταν για να ανακοινώσω την πρόοδο. Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία. Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Δεν θα αφήσω αναπάντητους τους ισχυρισμους ότι οι ευθύνες βαραίνουν την πλευρά μας.

Η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τ/κ ηγέτη για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ενόψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την Τ/κ πλευρά, δέχτηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Και εξεφρασα ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τ/κ που θα έμεναν υπό ε/κ διοίκηση και τους ε/κ που θα επέστρεφαν στην Καρπασία.

Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των ΗΕ να υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο.

Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η Τ/κ μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν.

Η Τ/κ πλευρά κατ’ αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ε/κ που θα επέστρεφαν τις 55 χιλιάδες και έφτασε μέχρι τις 65000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση.

Κατέβαλλα προσπάθειες μέχρι την υστάτη στιγμή. Η τ/κ πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία παρά τις προσπάθειές μας.
Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη σωστή του στάση και τη στήριξη που μας παρήσχε.

Διαδικασία ερωτήσεων

Δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος να απαντήσω ότι η Ελλάδα θα συμμετείχε σε πολυμερή γι’ αυτό ζήτησα διακοπη στις συνομιλίες. Εξάντλησα κάθε όριο στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό, αρκεί να μην αφορούσε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους τον κυπριακό ελληνισμό.

Η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες και ότι υπάρχει προοπτική για να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Η μη λύση δεν είναι λύση, συνεχίζουμε τον αγώνα.

Αν είναι διατεθειμένος να συζητήσει το εδαφικό στο πλαίσιο πολυμερούς: Όχι.

Υπήρξε άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τακτική η επικοινωνία κι αυτό που ένιωθα ότι ήταν εύλογη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είχα υποχρέωση να το υπερασπιστώ.

Καταβάλλονται από όλες τις πλευρές προσπάθειες για να συνεχιστεί ο διάλογος επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Ο κ. Ακιντζί προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα αιτήματα της τ/κ κοινότητας και όσα περιθώρια του εδίνονταν. Το ίδιο έκανα κι εγώ.

Δεν έδωσα ποτέ την εικόνα ότι είμαι εύκολος στις διαπραγματεύσεις. Θέλω να διατηρήσω ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου.

Άψογη η συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, υποθέτω ότι το ίδιο ισχύει και για τους τουρκοκύπριους με την Τουρκία.

Θέλω να πιστεύω ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιθυμητή και από τους δύο.

Προς τον κυπριακό λαό: Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητά μου να συνεχίσω την προσπάθεια για αποκατάσταση της αδικίας. Δεν παραγνώριζα τις ανησυχίες και της άλλης πλευράς. Με τον ίδιο δημιουργικό τρόπο να προχωρήσει και η άλλη πλευρά. Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα ενόσω βρίσκεται στα δικά μου χέρια.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Μπάιντεν και Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό ανακοίνωσε μέσω twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s