ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλά πράγματα: Ο Τσακαλώτος δεν θέλει εξεταστική για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο

tsakalotos
Una Faccia Una Razza είναι όλοι αν δεν το έχετε καταλάβει…

Την πλήρη αποδοχή των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ της περιόδου 1999-2003 με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ (δηλαδή στο ευρώ) έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.

Με την καθαρή και χωρίς αστερίσκους τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου υπέρ της ορθότητας των στοιχείων (τα οποία αμφισβητεί ευθέως η Νέα Δημοκρατία και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) μπαίνει τέλος σε μια ατέρμονη φιλολογία περί της νομιμότητας ή όχι εισόδου της χώρας στο ευρώ. Ενώ, όπως παραδέχτηκε – δηκτικά-και ο κ. Κακλαμάνης τελειώνει η «μυθολογία» για το έλλειμμα και την στάση της ΕΛΣΤΑΤ «και απ ότι φαίνεται για το χρέος και τα ελλείμματα φταίει τελικά η πενταετία Καραμανλή».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο από πλευράς ΝΔ και ειδικότερα στελεχών της λεγόμενης «καραμανλικής πτέρυγας» όσο και από κορυφαία στελέχη του Συριζα, υπήρξαν «στατιστικά μαγειρέματα» επι κυβερνήσεων Σημίτη προκειμένου να βρεθεί το έλλειμμα κάτω από 3% και να εισέλθει η χώρα στην ΟΝΕ.

Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι το έλλειμμα δεν ήταν της τάξεως του 3% αλλά 5,8% , θέλοντας να υποστηρίξει ότι η διόγκωση του ελλείμματος η οποία ‘ήταν ο λόγος που η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο ξεκίνησε επι κυβερνήσεων Σημίτη.

Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε την άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το εάν χρειάζεται να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Στο αίτημα αυτό ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε ξεκάθαρα κατά, λέγοντας πως κατά την προσωπική του γνώμη (ξεκαθάρισε ότι δεν εκφράζει την κυβέρνηση), οι Εξεταστικές και το κλίμα που δημιουργούν δεν βοηθούν στην αποσαφήνιση των θεμάτων.

Όπως είπε «υπάρχουν και τα στατιστικά στοιχεία του 2009 το πώς το 7% έγινε 8% και μετά το 8 έγινε 9%. Αν κοιτάξουμε σε βάθος γιατί μπήκαμε στο Μνημόνιο θα δούμε ότι υπάρχει ένα θέμα διαχείρισης δαπανών και εσόδων. Οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στο σκέλος των δαπανών ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως στο σκέλος των εσόδων και οι δύο υστερούσαν και νομίζω πως η πολιτική αυτή ήταν εξαιτίας της φοροδιαφυγής μέσω της οποίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν τις κοινωνικές τους συμμαχίες».

Και όπως τόνισε «δεν θα κάνει το διαιτητή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» σχετικά για το ποιος ευθύνεται που μπήκαμε στο Μνημόνιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s