ΑΡΘΡΑ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ άρθρο Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου: «Μάζεψέ τα Μουσταφά, ώρα να πας σπίτι»

katehomena
Ήρθε η ώρα να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και να πας σπίτι, Μουσταφά. Δεν βάζω κόμμα εδώ. Μια τεράστια τελεία βάζω. Δεν έμεινε πλέον ελπίδα..

Δεν ήρθαν από μόνα τους εκείνα τα περιστέρια να καθίσουν στον ώμο μας. Εμείς τα βάλαμε να καθίσουν. Αλλά τα αφήσαμε τόσο πολύ νηστικά που πέταξαν και έφυγαν από τον ώμο μας μέσα σε μια στιγμή. Μείναμε να τα κοιτάμε κλαίγοντας που έφευγαν.

Ήρθε η ώρα να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και να πας σπίτι, Μουσταφά. Δεν βάζω κόμμα εδώ. Μια τεράστια τελεία βάζω. Έθαψες τις τελευταίες ελπίδες στους πρόποδες των χιονισμένων βουνών της Ελβετίας.
Δεν έμεινε πλέον ελπίδα για να μοιράσεις αφού μοίρασες μπόλικη.

Ήταν φανερό από την αρχή το τέλος αυτού του δρόμου. Δεν το είδαν όσοι δεν ήθελαν να το δουν. Αντί να το δουν και να σε προειδοποιήσουν, προτίμησαν να ξαπλώσουν σε μια νωχελική ελπίδα και να περιμένουν. Μήπως το να ελπίζει κανείς είναι τόσο τεμπέλικη δουλειά σε τούτα εδώ τα μέρη; Δεν τρέφεται η ελπίδα; Εμείς δεν παύουμε να ελπίζουμε στην πατρίδα μας, αλλά δεν σκεφτόμαστε καθόλου ότι η πατρίδα μας έπαψε να ελπίζει σε εμάς.

Μάζεψέ τα, Μουσταφά, ήρθε η ώρα να πας σπίτι. «Αν δεν μπορέσουμε να πάρουμε αποτέλεσμα, θα υπάρξει κατάρρευση», είχες πει. Νά που κατέρρευσε. Είσαι πολύ ευτυχισμένος τώρα στο λιμάνι εκείνου του βιαστή που κατέφυγες; Το μοναδικό σου λιμάνι. Όμως είσαι Λεμεσιανός, μήπως το λιμάνι της Λεμεσού δεν είναι δικό σου λιμάνι; Μήπως εκεί σε τρώνε οι μπαμπούλες; Μήπως δεν έχεις καθόλου φωτογραφία στο Κάστρο του Κολοσσιού; Ποιος σε εξέλεξε σε εκείνο τον θώκο, Μουσταφά; Οι Τουρκοκύπριοι; Ή η Τουρκία; Αν εμείς σε εκλέξαμε, γιατί η προσοχή σου είναι στην Άγκυρα και όχι στη Λευκωσία; Όποιος δίδει την προσοχή του στην Άγκυρα δίνει και τον λαιμό του.

Κοίτα τι λέει ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος στο μήνυμα που έστειλε από την Ελβετία: «Η Άγκυρα τράβηξε το αφτί του Ακιντζί». Ξέρω ότι δεν θα σου αρέσει αυτό, δεν σου αρέσουν τα λόγια που δεν είναι φιλοφρονήσεις. Δυσαρεστείσαι και αναζητείς πάντα υστεροβουλία. Χαιρετίσματα και στον Μπαρίς που βγήκε μπροστά μας με κλαμένα μάτια τα μεσάνυκτα. Αν θα κλάψουμε, να έρθει να κλάψουμε μαζί. Έβαλε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο τη λέξη «μαξιμαλιστικός», να μην λείπει. Τι λέει; Οι απαιτήσεις του Νίκου είναι μαξιμαλιστικές, λέει. Κάποιος να το μεταφράσει αυτό για να καταλάβουν και τα αδέλφια μας από την Αλεξανδρέττα και τα Άδανα.

Τι είναι αυτή η μαξιμαλιστική δουλειά; Τι ζήτησαν από εμάς; Τι άλλο εκτός από τα εδάφη τους; Ζήτησαν κάτι το οποίο δεν είναι δικό τους; Αυτό είναι που αποκαλείς μαξιμαλιστικό; Ζήτησαν να φύγει από την πατρίδα μας ο κατοχικός στρατός; Ζήτησαν να επιστρέψουν στα εδάφη τους 85 χιλιάδες πρόσφυγες; Αυτά είναι μαξιμαλιστικά; Έγραψες το όνομά σου στην ιστορία του μαξιμαλισμού και τι κατάλαβες, μωρέ Μπουρτζού; Εσύ ανάρτησες την τελευταία σημαία παράδοσης σε αυτά τα κάστρα; Εκείνοι είναι μαξιμαλιστές και εμείς, που πήραμε από τα χέρια τους τα χώματά τους χύνοντας αίμα, είμαστε μινιμαλιστές. Έτσι;

Μαζέψου, Μουσταφά. Πέρασες και εσύ τη σειρά σου. Είναι η ώρα να πας σπίτι τώρα. Πήγαινε και αποσύρσου σε μια γωνιά. Γράψε τα απομνημονεύματά σου. Και όταν φτάσεις τα ογδόντα διηγήσου μας τη σκοτεινή πλευρά του Μοντ Πελεράν. Ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες από την Τουρκία στοιβάξατε σε αυτό το νησί και τώρα κολλήσατε σε 5-10 χιλιάδες Ελληνοκύπριους που θα έρθουν; Μήπως επειδή Τούρκος είναι και αυτός που φεύγει και αυτός που έρχεται; Άμα είναι Έλληνας αυτός που έρχεται δεν γίνεται, καθόλου δεν γίνεται, έτσι; Παζαρεύεις για τις 13 χιλιάδες Ελληνοκύπριους που θα έρθουν, αλλά δεν το κάνεις για τις εκατοντάδες χιλιάδες από την Τουρκία. Τι είδους ηγέτης είσαι; Έτσι και τις ελπίδες της κοινότητας που έχουν απογειωθεί;

Σκέφτηκες καθόλου τι θα γίνει τώρα; Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως ΤΔΒΚ είπες; Μήπως δεν ακούς τις φωνές για προσάρτηση και μετατροπή σε επαρχία που ακούγονται από την Άγκυρα; Δεν τις ακούνε ούτε εκείνοι, οι οποίοι σου είπαν «προχώρα και είμαστε δίπλα σου» και αντί να σου δώσουν συμβουλές σου έδωσαν ώθηση και ξαπλώνουν σε μια νωχελική, τεμπέλικη ελπίδα. Διότι δεν κατάφεραν ακόμα να το μάθουν. Το να είσαι φιλειρηνιστής στην Κύπρο δεν σημαίνει να ακολουθείς τους ηγέτες. Σημαίνει να είσαι απέναντι στην Τουρκία. Νομίζεις μήπως ότι ανέχεται πλέον αυτό το νησί τους φιλειρηνιστές οι οποίοι στέκονται δίπλα στην Τουρκία και πίσω από τους ηγέτες;

Δοκιμάσαμε τα πάντα και δεν πέτυχαν. Κάποτε νομίζαμε ότι δεν πετύχαινε η δουλειά εξαιτίας είτε του Ντενκτάς είτε του Παπαδόπουλου και των όμοιών τους. Ύστερα ήρθαν δύο αριστεροί, οι Ταλάτ και Χριστόφιας. Πάλι δεν πέτυχε. Μετά νομίσαμε ότι όλο το φταίξιμο ανήκε στον Έρογλου. Αλλά ιδού που τσουβάλιασε και εσένα με τον Αναστασιάδη. Και μάλιστα δύο οπαδούς του «ναι». Και δύο Λεμεσιανούς. Διότι το λιμάνι που θα καταφύγεις εσύ είναι η Μερσίνα, ενώ το δικό του είναι η Λεμεσός. Μάζεψέ τα, Μουσταφά, είναι ώρα να πας σπίτι σου. Ξημέρωσε προ πολλού στη Λευκωσία.

Σενέρ Λεβέντ
Γεννήθηκε το 1948 στην Λευκωσία, όπου και ολοκλήρωσε την δημοτική και μέση εκπαίδευσή του.
Το 1969 μετέβη στην Σοβιετική Ένωση για να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ στην Μόσχα. Αποφοίτησε το 1975 αποκτώντας τον τίτλο «μάστερ».
Από το 1979 μέχρι το 1990 διατέλεσε διευθυντής σύνταξης σε διάφορες εφημερίδες στην Κύπρο. Εργάστηκε στις εφημερίδες “Söz”, “Kıbrıs Postası” και “Ortam”.
Το 1990 μετέβη ξανά στην Μόσχα ως διαπιστευμένος ανταποκριτής.
Το 1997 επαναπατρίστηκε και εξέδωσε την εφημερίδα “Avrupa”.
Από το 2001 εκδίδει την εφημερίδα “Afrika”.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s