ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT για Ελλάδα: «Δονκιχωτικός» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

greece_euros_eu
Στο σημείο τριβής μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ αναφορικά με την Ελλάδα, αναφέρεται κεντρικό άρθρο των FT.

Κατά τους FT, το ΔΝΤ ορθώς τάσσεται κατά της επίτευξης και της διατήρησης ενός πολύ φιλόδοξου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά,.

Σύμφωνα με το άρθρο, σε γενικές γραμμές το ΔΝΤ έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο ως ένας από τους πιστωτές της Ελλάδας. «Θα ήταν κρίμα να το δούμε να αποχωρεί, αλλά αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιμείνουν σε αντιπαραγωγικές πολιτικές που θα επιδεινώσουν τα προβλήματα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και έρχονται σε αντίθεση με την προσέγγισή τους για τη δημοσιονομική πολιτική σε άλλες χώρες της Ε.Ε., τότε το ΔΝΤ θα έχει δίκιο να φύγει».

Το eurogroup προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί για ένα έτος (…) αλλά το να συνεχίσει να τον επιτυγχάνει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όπως προβλέπεται, είναι σαφώς δονκιχοτικό για μία οικονομία με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και εύθραυστη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η προσεκτική και καλοζυγισμένη προσαρμογή για την επιστροφή της Ελλάδας στην βιωσιμότητα διαφέρει από τη βάναυση επιμονή στην επίτευξη πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.

«H E.E. ορθώς έχει υιοθετήσει τελευταία μία πιο ισορροπημένη στάση αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών της. Θα πρέπει να επεκτείνει αυτήν την αλλαγή και στην Ελλάδα», καταλήγουν οι FT.
capital

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s