ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

«Κρυφό» by-pass 1,3 δισ. ευρώ του κράτους προς τα ταμεία

euros_stithoskopio
Στη έμμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,3 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το 2017 προκειμένου να συμμαζέψει το ανεξέλεγκτο έλλειμμα το οποίο «κληρονομούν» το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας, οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα δύο νέα ασφαλιστικά υπερ-ταμεία τα οποία θα λειτουργήσουν από 1.1.2017 (ΕΦΚΑ και Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Τα 1,5 δισ. ευρώ αυτά προέρχονται από τρεις βασικές πηγές:
* τα 175 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την απόδοση της αύξησης των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% (σ.σ. ισχύει από 1/6/2016)

* τα άλλα 50 εκατ. ευρώ από το διπλό ασφαλιστικό «χαράτσι» του 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών.

* Τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει το Δημόσιο για τους υπαλλήλους , μόνο που από 1.1.2017 δεν θα …αλλάζουν απλά «κωδικό» εντός που προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά θα μεταφέρονται από το ΓΛΚ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Είναι για αυτό προπαντός το λόγο που το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ εμφανίζεται να ανέρχεται μόλις στα 687 εκατ. ευρώ το 2017 και όχι στα σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, από το συνολικό συνταξιοδοτικό έλλειμμα των 687 εκατ. ευρώ, τα περίπου 70-80 εκατ. ευρώ ανήκουν στο ΕΤΕΑΕΠ ενώ τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Η διατήρηση του ελλείμματος του ΕΦΚΑ μόνο στα 600 εκατ. ευρώ οφείλεται συντριπτικά στην έμμεση, τακτική από το 2017, ένεση ρευστότητας ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή μάλιστα η «ένεση» παίζει μονομερώς θετικό ρόλο στο ταμειακό ισοζύγιο του ΕΦΚΑ, μιας και η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου θα καλυφθεί από άλλο ξεχωριστό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού και έτσι δεν χρειάζεται να υπάρξει μεταβίβαση πόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει το Δημόσιο για τους υπαλλήλους του προς τις συντάξεις που καταβάλλει πάλι το Δημόσιο για τους συνταξιούχους του.

Έτσι στον προϋπολογισμό των συνταξιοδοτικών ταμείων, αυξάνονται παράλληλα κατά ανάλογο σχεδόν ποσό –αν λάβει κανείς υπόψη και την έκτακτη επιχορήγηση για τις νέες συντάξεις ύψους 859 εκατ. ευρώ που προβλέπει πρόσφατη τροπολογία- οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2017 σε σχέση με το 2016 (4,586 δισ. ευρώ) μαζί με τις δαπάνες για τις κύριες συντάξεις (5,745 δισ. ευρώ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s