ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Κοντά στη βιωσιμότητα του χρέους η Ελλάδα»


Συνέντευξη στο Bloomberg TV.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει “λευκός καπνός” απ’ το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίζεται ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και παράλληλα εκτίμησε ότι θα είναι τελικά πιο εύκολη μία συμφωνία για το χρέος, αφού «είμαστε πολύ κοντά στα επίπεδα διατηρησιμότητα του».
Γι αυτό μάλιστα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν δραστικά μέτρα ελάφρυνσης ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου αλλά από την εμπειρία μου ακόμα και εάν υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση δεν θα έχει σημασία. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη β’ αξιολόγηση. Επομένως πιστεύω ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα βγει «λευκός καπνός», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς δε εάν η συνεδρίαση του Eurogroup έχει το χαρακτήρα «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό ζήτημα τόνισε: «δεν πιστεύω σε θεωρίες ‘τώρα ή ποτέ’ όμως είναι η αλήθεια είναι πως σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ‘νωρίτερο το καλύτερο’», είπε αναφερόμενος στις πολιτικές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ο ίδιος απέφυγε να συνδέσει το ιταλικό δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επισκιάσει το ελληνικό ζήτημα ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. «Η ατζέντα για την Ελλάδα έχει κλείσει. Οι οικονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε δημοσιονομικό, οπότε μην τα μπερδεύουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ελπίζω το ΔΝΤ να μείνει. Όλοι θέλουν το ΔΝΤ να μείνει», απάντησε σχετικά.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» αποτελούν μεγάλη πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία, αφού μπορεί να ενισχύσει τα Κεφάλαια τους. Χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» ως απόλυτη προτεραιότητα.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως «καλύτερες από ποτέ» τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομική καθημερινότητα των Ελλήνων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι στην οικονομία, πρώτα βελτιώνονται τα νούμερα και μετά το νοιώθουμε στις τσέπες μας.

«Κάναμε λάθη και οι θεσμοί το ίδιο, στην πολιτική όμως αυτό που μετράει περισσότερο είναι το αποτέλεσμα και τώρα έχουμε μια πιο ισορροπημένη οικονομία», ανέφερε.

Τέλος ερωτηθείς για τα capital controls, απάντησε ότι στην πραγματική οικονομία δεν έχουν τόσο άσχημο αποτέλεσμα, καθώς οδήγησαν και σε ένα θετικό αποτέλεσμα, την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής που με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη συλλογή φορολογικών εσόδων.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s