ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Αλεξανδρούπολη και Θράκη αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη στη Ν/Α Μεσόγειο»

alexandroupoli_tsipras
Για σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται και θα καταστήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ισχυρό διακομιστικό κόμβο, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο λιμάνι της πόλης στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη.

«Στην Θράκη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Έργα υποδομής σε ενέργεια, μεταφορές και έρευνα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη θέτουν την ακριτική περιοχή στο επίκεντρο της προσπάθειας δημιουργίας μιας εξωστρεφούς οικονομίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το σημαντικό έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι Μπουργκάς στη Βουλγαρία και σημείωσε ότι προχωρά η αναβάθμιση και του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει ένας ισχυρός κόμβος μεταφορών, εμπορίου και ενέργειας, είπε ο Τσίπρας.

Τα έργα στην Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα αναπτύξουν την οικονομική δυναμική της Θράκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα ΜΜΕ της Θράκης, ωστόσο, βλέπουν διαφορετικά την επίσκεψη Τσίπρα.

Διαβάστε χαρακτηριστικά το alexpolis:

Στη Θράκη περιοδεύει σήμερα Παρασκευή (ή αλλιώς και black Friday) ο Αλέξης Τσίπρας με ένα πρόγραμμα “αστραπή” που δείχνει και το βιαστικό της επισκέψεως. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε εκτάκτως να έρθει στη Θράκη με πληροφορίες να λένε ότι η απόφαση πάρθηκε από το επιτελείο του για να προλάβει την επίσκεψη Μητσοτάκη που επίσης φημολογούνταν ότι θα γίνονταν σήμερα Παρασκευή 25/11. Μάλιστα η “περιοδεία” είναι τόσο βιαστική που υπάρχουν αντιδράσεις και “σχόλια” από τοπικούς θεσμικούς για την απαξίωση του πρωθυπουργού προς τα πρόσωπα τους, καθώς οι μόνες σύντομες επισκέψεις που έχει στο πρόγραμμα του για την Αλεξανδρούπολη είναι στο λιμάνι και στα έργα του TAP.

Δυσφορία και κριτική υπήρξε και από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο ο οποίος μιλώντας χθες στον Maximum fm 93,6, καταδίκασε την απόφαση του πρωθυπουργού να επισκεφθεί μόνο μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Μάλιστα μετά τη συνέντευξη υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και εντάχθηκε συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως αλλά και με τον μουφτή Κομοτηνής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο λιμάνι, γύρω στις 8:20 και “ξεπέταξε” στην κυριολεξία τους παρεβρισκόμενους που περίμεναν να ακούσουν κάτι συγκεκριμένο για τα προβλήματα της περιοχής. Αντιθέτως στην βιαστική ομιλία του στο κτίριο του ΟΛΑ, αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως στις προοπτικές της Αλεξανδρούπολης. «Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ένας ισχυρός διακομετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής» είπε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι έχουν σχέδιο να δημιουργήσουν ένα πολύ ισχυρό λιμάνι και τα εμπορεύματα θα μπορούν να μεταφέρονται με ευκολία στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Προφανώς κανείς δεν ενημέρωσε τον μνημονιακό πρωθυπουργό ότι αυτή τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη και η περιφέρεια γενικότερα είναι σιδηροδρομικά αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα λόγω της κακής κατάστασης του σιδηροδρόμου.

Με φορείς της Θράκης πάντως ο πάλαι ποτέ “επαναστάτης” Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφή, κατά την επίσκεψη του στη Ροδόπη που θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή στην Αλεξανδρούπολη. Στις 2 το μεσημέρι αναμένεται σύσκεψη φορέων της Θράκης υπό τον πρωθυπουργό στην έδρα της Περιφέρειας.

Στο μεταξύ στο καλάθι του πρωθυπουργού οι πληροφορίες βάζουν και πιθανές ανακοινώσεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πρόκειται όμως για ενέργειες που έγιναν τοπικά και είναι γνωστές από καιρό…αλλά η ως γνωστόν…η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Κατά τα άλλα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει “στόχους” προοπτικής για το λιμάνι…, προοπτικές που πηγάζουν φυσικά από το πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων που επιτάσσουν τα μνημόνια.

Την ίδια στιγμή στη Θράκη οι φορείς δυσφορούν με τα νέα διόδια, στη Μέστη, τα οποία μπαίνουν πλέον σε τελική ευθεία, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία χειροπιαστή ενέργεια για την ανάπτυξη στην περιοχή που τόσο έχει χτυπηθεί από τον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών, παρά τις μεγαλόπνοοες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη Θράκη.

Συγκεκριμένες προτάσεις πάντως για την “ανάσταση” της νεκρής οικονομίας της περιοχής δεν έχουν ακουστεί ούτε από τα μνημονιακά χείλη των επισκεπτών της γαλάζιας παράταξης, που το τελευταίο διάστημα μας επισκέπτονται τακτικά… Το μεγάλο αγκάθι της τοπικής οικονομίας είναι η διαρροή επιχειρήσεων και χρημάτων στις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία που απέχουν μόλις ένα βήμα από τη Θράκη, αλλά οι Αθηναίοι επισκέπτες φαίνεται ότι ζουν σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν της Αλίκης στη χώρα των μνημονίων.

Και σα να μην έφτανε η αερολογία της ανάπτυξης στη Θράκη, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ο θρησκευτικός διαχωρισμός στον οποίο υποβάλλει η μνημονιακή και εξαιρετικά υπάκουη στα κελεύσματα των δανειστών, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους κατοίκους της Θράκης, καθώς λίγο πριν την έλευση Τσίπρα, ανακοινώθηκε ότι μπήκε υπογραφή στην απόφαση για παροχή δωρεάν δορυφορικής τηλεόρασης στους κατοίκους της Θράκης, αλλά μόνο σε αυτούς που είναι Μουσουλμάνοι…

Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μειονοτικών Πληθυσμών της Θράκης στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» και αναμένεται να καλύψει περίπου 120.000 πολίτες οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης.
Ανδρέας Χονδρός

3 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s