ΔΙΕΘΝΗ

Νέο χαστούκι: Πάνω από το 60% των Γερμανών πιστεύει ότι…

germa-708_7

Η Ευρώπη βρίσκεται σε λανθασμένο δρόμο στο προσφυγικό, πιστεύει η πλειοψηφία των Γερμανών, οι οποίοι θεωρούν ότι εγκαταλείφθηκαν από τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων απορρίπτει τη δημιουργία φράκτη στα γερμανικά σύνορα για να παρεμποδισθεί η είσοδός τους στη Γερμανία, όπως προκύπτει από την έρευνα του «Ιδρύματος πολιτικών ερευνών Infratest TNS», η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο «Φόρουμ του Βερολίνου για την Εξωτερική Πολιτική» και δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Εν τούτοις, η πλειοψηφία θεωρεί το προσφυγικό ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις την γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Στο θέμα αυτό δεν άλλαξε κάτι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ούτε με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ούτε με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ή με τον έλεγχο του Αιγαίου χάρη στα οποία μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων, όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα. Με το θέμα αυτό απασχολεί περισσότερο τους Γερμανούς (45%) από ό,τι το συριακό πρόβλημα (25%) κι οι σχέσεις με τη Ρωσία (10%), ενώ ακολουθεί με 10% η κατάσταση της Ευρώπης.

Το 73% πιστεύει μάλιστα ότι η πρόκληση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να συμμετάσχουν ενεργότερα στην καταπολέμηση των αιτίων της φυγής τους. Το 91% των ερωτηθέντων ζητά πάντως την καταπολέμηση των αιτιών του προσφυγικού, έστω και αν αυτό θα στοιχίσει μεγαλύτερα ποσά.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις θεωρούν δε ότι εγκαταλείφθηκαν από τους άλλους Ευρωπαίους και ζητούν αντίμετρα εάν δεν δεχτούν στο μέλλον πρόσφυγες.

Το 62% των Γερμανών θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε λάθος δρόμο, αισθάνεται όμως συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή Ηπειρο σε ποσοστό 62%.

Παρά τον όποιο σκεπτικισμό τους όμως, είναι επιφυλακτικοί ως προς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Μόνο ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες συμμερίζεται τις απόψεις τους. Επίσης, μόνον το 12% θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. έχει περισσότερα μειονεκτήματα από ό,τι πλεονεκτήματα, ενώ οι μισοί θεωρούν ότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ τους.

Για το μέλλον οι Γερμανοί επιθυμούν σχεδόν ομόφωνα (96%) περισσότερη διαφάνεια και προσέγγιση των πολιτών στην Ε.Ε., όπως επίσης ισχυρότερη συνεργασία των κρατών μελών (95%).

Την ένταξη νέων μελών την απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%), ιδίως όμως απορρίπτει την ένταξη της Τουρκίας σε ποσοστό 82%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s