ΔΙΕΘΝΗ

Πρώην πράκτορας με εξαιρετική φήμη πίσω από την έκθεση Τραμπ-Ρωσίας

%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bd%cf%84-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80

Ο Κρίστοφερ Στιλ, ο φερόμενος ως συντάκτης της αμφιλεγόμενης έκθεσης για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, παρουσιάζεται ως ένας πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με εξαιρετική φήμη από πολλές πηγές που πρόσκεινται στις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ωστόσο αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης.

Η εφημερίδα Wall Street Journal παρουσίασε τον Κρίστοφερ Στιλ ως τον συντάκτη της έκθεσης για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου γίνεται λόγος για πολλά επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του εκλεγμένου προέδρου, ιδίως την ύπαρξη ενός βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου όπου εμπλέκονται ιερόδουλες ή ακόμα και την ανταλλαγή πληροφοριών για σχεδόν μία δεκαετία με το Κρεμλίνο.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «γνωρίζει» τον Κρίστοφερ Στιλ και τον Κρίστοφερ Μπάροους, συνδιευθυντές της εταιρείας συμβούλων με έδρα το Λονδίνο «Orbis Business Intelligence», διαβεβαιώνοντας ότι έχουν «καλή φήμη κι ότι είναι αδύνατο ότι κατασκεύασαν αυτήν την έκθεση».

«Όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο σχετικά με τις πηγές τους» πρόσθεσε η πηγή, που έκρινε ότι «η έκθεση δεν είναι αξιόπιστη» διότι δεν έχει επαρκή τεκμηρίωση.

Μια άλλη πηγή, ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών που απασχολείται πλέον στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα αγγλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να συνταχθεί η έκθεση οδηγούν στην σκέψη ότι αποσπάσματά της δεν συντάχθηκαν από Βρετανό αλλά πιθανόν «από κάποιον Ρώσο συνεργάτη».

Αυτή η πηγή εκτιμά ότι η έκθεση γράφτηκε βιαστικά κι ότι σε αυτή «έχουν αντιγραφεί και επικολληθεί πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τον (ρώσο) συνεργάτη χωρίς να αμφισβητούνται».
Η πηγή προσθέτει ότι θα είχε αμέσως απολύσει τον συντάκτη μιας τέτοιας έκθεσης.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται έναν πρώην πράκτορα της CIA, ο Κρίστοφερ Στιλ εργάστηκε πολλά χρόνια στην Μόσχα για λογαριασμό της MI6 και έχει καλή φήμη.

Κατόπιν εργάστηκε για το αμερικανικό FBI στην υπόθεση για την διαφθορά στην Fifa, έγραψε η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του Κρίστοφερ Στιλ, που επικαλείται η εφημερίδα The Guardian, επρόκειτο για έναν σχολαστικό και προσεκτικό ατία που θεωρείται «πολύ αξιόπιστος».

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s