ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αιφνιδιαστική έφοδος ελεγκτών των Βρυξελλών σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ!


Έρευνα της DG Com υπό άκρα μυστικότητα.

Η πολυμελής ομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού των Βρυξελλών (DG Com) επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά, δίχως προηγούμενη ενημέρωση, τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη προκειμένου να συλλέξει στοιχεία που σχετίζονται με υπόθεση διαμόρφωσης της τιμολόγησης στην αγορά χονδρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγγελία έχει γίνει κατά της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες και φέρεται να αφορά τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής (γνωστής ως Οριακής Τιμής) και πώς αυτή επηρεάζεται από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά.

Η έρευνα της DG Com που εξελίσσεται σε άκρα μυστικότητα, συμπίπτει ωστόσο χρονικά με ένα νέο πόλεμο ο οποίος έχει ξεσπάσει στον χώρο του ρεύματος με αντικείμενο τις τιμές και το κόστος που τις επηρεάζει. Ο λόγος για τις προ ημερών καταγγελίες του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού από τρίτους παίκτες με στόχο την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Το τάιμινγκ της έρευνας συμπίπτει επίσης με τις ευρύτερες πιέσεις που ασκούν οι δανειστές στη ΔΕΗ για τη λήψη δομικών μέτρων που θα ανοίξουν την αγορά, όπως η πώληση μονάδων.

Τα ανοικτά πάντως θέματα που έχει η ΔΕΗ με τις ευρωπαϊκές Αρχές ανταγωνισμού είναι πάμπολλα και αφορούν τόσο υποθέσεις εναντίον της όσο και καταγγελίες που έχει κάνει η ίδια η Επιχείρηση στις Βρυξέλλες. Τέτοια θέματα είναι, από την άτυπη καταγγελία της ΔΕΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ) μέχρι τις διπλές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου τον Δεκέμβριο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της επιχείρησης στον λιγνίτη, αλλά και την πρόσφατη συμφωνία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με το Δημόσιο για τη δανειοδότηση της ΔΕΗ και την έγκριση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Ειδικά αυτό το τελευταίο θέμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο του SSM αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού των Βρυξελλών, χωρίς την έγκριση των οποίων η συμφωνία καθίσταται άκυρη και η τύχη του νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε προ ημερών από τις τέσσερις τράπεζες η ΔΕΗ, αβέβαιη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s