ΕΘΝΙΚΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…


Τις εκτιμήσεις για ενεργειακό θησαυρό, που κρύβει η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε σήμερα η ιταλική ΕΝΙ.

Σε διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του τομέα γεωτρήσεων της ΕΝΙ αναφέρθηκε σε ενδείξεις ότι στα κυπριακά ύδατα κρύβεται ένα γιγαντιαίο ενεργειακό κοίτασμα αντίστοιχο του Ζορ που εντόπισε η ΕΝΙ στην Αίγυπτο.

Από το βήμα του τέταρτου Eastern Mediterranean Gas Conference, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κύριος Λούκα Μπερτέλι, ανέφερε ότι ακόμη ένα κοίτασμα του μεγέθους του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου πιθανό να εντοπιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αυξημένες πιθανότητες αυτό να βρίσκεται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Είναι δύσκολο να κάνουμε εκτιμήσεις πριν την γεώτρηση. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να αρχίσουμε ξανά τις γεωτρήσεις, να κλείσουμε νέα συμβόλαια και οι έρευνες είναι το πιο σημαντικό σημείο να αρχίσουμε να συζητάμε», δήλωσε.

Το υπεργιγαντιαίο ενεργειακό κοίτασμα Ζορ ανακάλυψε η ΕΝΙ στην αιγυπριακή ΑΟΖ το 2015, με φυσικό αέριο σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων μέτρων και πετρέλαιο στα πέντε χιλιάδες μέτρα. Και όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΕΝΙ, στο συνέδριο, οι ενδείξεις παραπέμπουν στην εκτίμηση πως υπάρχουν περισσότερα κοιτάσματα, παρόμοια με το Ζορ, στα κυπριακά ύδατα.

Διανύουμε, είπε, περίοδο ενθουσιασμού για την περιοχή, ενώ «περισσότερος ενθουσιασμός», κατά την έκφρασή του, αναμένεται στο μέλλον, αφού είναι πολλά υποσχόμενη η μορφολογία του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης, στην κυπριακή ΑΟΖ, από το οποίο πηγάζει το Ζορ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερατοσθένης βρίσκεται εντός του τεμαχίου 11, στο οποίο θα αρχίσει προσεχώς έρευνες η κοινοπραξία ΕΝΙ και Total.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εξάλλου, ο διευθυντής έργου της εταιρείας Delek-Anver προανήγγειλε νεότερα για το ενεργειακό κοίτασμα Αφροδίτη εντός του τρέχοντος έτους.

«Μετά την κατάθεση του αναθεωρημένου σχεδίου ανάπτυξης το 2016, αυτό διαμορφώνεται σε συνεννόηση με την κυπριακή Κυβέρνηση, ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη ανάπτυξη σύντομα. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για συνέργειες στο «Αφροδίτη», με τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών υγροποίησης στην Αίγυπτο και ελπίζω θα έχουμε κάποια νέα αυτό τον χρόνο», είπε.

Οι εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από την Gulf Publishing Company, συνεχίζονται και αύριο. Σε αυτό συμμετέχουν κορυφαία στελέχη ενεργειακών εταιρειών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες χωρών της περιοχής.

Η Τουρκία

Στα τέλη Μαρτίου δύο τουρκικά πλοία θα ξεκινήσουν έρευνες φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε ομιλία του στη γενική συνέλευση της Ένωσης Υπηρεσιών Ηλεκτρισμού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα δύο πλοία θα εργαστούν πιο ενεργά με τρισδιάστατες έρευνες, το ένα στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο.

“Πλέον δεν θα είναι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τα επόμενα 5-10 χρόνια επιπρόσθετα με τις εργασίες γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι μια περίοδος που θα υπάρξουν εργασίες και στην Μεσόγειο με πιο ενεργό τρόπο”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας: “Όσο πιο πολύ αναζητάτε τόσο πιο πολύ βρίσκετε. Μακάρι να είναι μια χρονιά πολύ ενεργή στη Μεσόγειο”.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s