ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι καταστροφείς της δημόσιας υγείας τρώγονται στη Βουλή, ενώ ο κόσμος πεθαίνει στα ράντζα του ΕΣΥ (βίντεο)


Νυν και πρώην υπουργοί Υγείας σε ξεκατίνιασμα άνευ προηγουμένου για το «βάζο με το μέλι».

Νέο σόου με αμφισβήτηση των αποφάσεων του ΣτΕ από τον Παύλο Πολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής επιμένοντας να υπερασπίζεται τις ενέργειές του για την καρατόμηση των διοικητών νοσοκομείων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ανώτατο δικαστήριο.

«Ο λαός κρίνει την απόφαση του ΣτΕ, που τη βαθιά δημοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικητών τη βγάζει αντισυνταγματική, όταν την ίδια στιγμή ο τρόπος που εκλέγουν οι ίδιοι οι δικαστές τα Συμβούλιά τους είναι αντίστοιχος. Όλοι κρινόμαστε!» είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που δεν απέφυγε νέο θερμό επεισόδιο με τον Αδωνι Γεωργιάδη αναγκάζοντας τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Σπύρο Λυκούδη να αναφωνήσει «έχω πάθει πλάκα με αυτή την τρέλα που γίνεται εδώ μέσα».

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Πολάκης απαντώντας στην Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε: «Μη δημιουργείτε εικόνα πογκρόμ. Η κυβέρνησή μας ήταν η πρώτη μετά τη μεταπολίτευση, που έκανε διπλή αξιολόγηση πραγματική των διοικητών, από τους Διευθυντές των Υγειονομικών Περιφερειών και Επιτροπή που προέβλεπε ο δικός σας νόμος. Κι αποφασίστηκε ότι ένα μεγάλο κομμάτι φεύγει και τοποθετήσαμε κάποιους ανθρώπους. Και το ΣτΕ έβγαλε ότι ήταν λάθος λέει λόγω πλημμελούς αιτιολόγησης. Μετά από διπλή αξιολόγηση. Ακούτε!». Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη πως τοποθέτησε διοικητές με αλφαβητικό κατάλογο βάσει της ποσόστωσης 4 -2 – 1 επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.

«Λένε εμάς ψεύτες – μία κυβέρνηση που γνωρίζει μόνο από ψέματα και προπαγάνδα. Είναι ψέμα ότι ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έφερε αξιολόγηση γιατί είχαν καταψηφίσει το δικό μας νόμο για την αξιολόγηση, τον κατάργησαν στη Βουλή κι αφού τους τράβηξε το αυτί η Τρόικα πιεζόμενοι έφεραν αλλαγές», ανταπάντησε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Ακολούθως, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπενθύμισε την απόφαση του ΣτΕ και για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και την απόφαση για τον νόμο Μπαλτά για την επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων. «Κάθε μέρα βγαίνει μία απόφαση του ΣτΕ που θέτει εκ ποδών τους νόμους σας. Τις πράξεις μιας καθεστωτικής, αυθαίρετης, εθνικολαϊκιστικής κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Την σκυτάλη στην συνέχεια ανέλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Πολάκης εναντίον του.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς την περίοδο που βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας εξηγώντας ότι τότε οι τοποθετήσεις διοικητών έγιναν κατόπιν έγκρισης από το ΑΣΕΠ και την αρμόδια Επιτροπή, που έκαναν την επιλογή και ανήρτησαν τους πίνακες με αλφαβητική σειρά ανά περιφέρεια.

«Όσα είπε ήταν η υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου στο ΣτΕ κι απερρίφθησαν. Είναι ψέματα ότι έγινε πρώτη φορά αξιολόγηση επί ημερών του γιατί οι διοικητές στα Γιάννενα και τον Ευαγγελισμό είχαν αξιολογηθεί θετικά και παρ’ όλα αυτά αντικαταστάθηκαν. Και λέει δεν έγινε κομματική τοποθέτηση; Θα μας τρελάνουν», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση του κου Πολάκη ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο διερωτώμενος εάν τις αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα τις πληρώσει ο ίδιος από την τσέπη του.

«Η απόφαση του ΣτΕ που τελευταία έχει αυξήσεις τους ρυθμούς δουλειάς του δεν παράγει πρακτικό αποτέλεσμα, γιατί η θητεία των συγκεκριμένων διοικητών έχει λήξει. Από εκεί και πέρα είναι μακρύς ο δρόμος ο δικαστικός. Εμείς αν χρειαστεί μετά από καμιά δεκαετία – που πάλι θα είμαστε στο τιμόνι της χώρας – αν το πουν τα δικαστήρια θα τους αποζημιώσουμε. Θα έχουμε μαζέψει τα χρήματα που διαχέατε στο ΚΕΕΛΠΝΟ κι αλλού και έχουν κάνει χιονοστιβάδα», αντέδρασε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης. Κορύφωσε δε την κριτική του στο ανώτατο δικαστήριο λέγοντας «ο λαός κρίνει την απόφαση του ΣτΕ, που τη βαθιά δημοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικητών τη βγάζει αντισυνταγματική, όταν την ίδια στιγμή ο τρόπος που εκλέγουν οι ίδιοι οι δικαστές τα Συμβούλιά τους είναι αντίστοιχος. Όλοι κρινόμαστε!».

Τροπολογία για την δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας

Συνολικά 14 τροπολογίες πολλές εκ των οποίων εκπρόθεσμες – της τελευταίας στιγμής – κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για μεταρρυθμίσεις στα κέντρα ψυχικής υγείας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Οι τέσσερις εξ αυτών έφθασαν μάλιστα στο κοινοβούλιο σήμερα, την ώρα που το νομοσχέδιο συζητείτο στην Ολομέλεια.

Μεταξύ αυτών, υπάρχει ρύθμιση για την συγκρότηση 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι Τ.ΟΜ.Υ θα συγκροτούνται σε περιοχές που ο πληθυσμός κυμαίνεται από 10 χιλ εως 12χιλ κατοίκους ή μικρότερος για νησιά, ορεινές περιοχές κ.α.

Κάθε Τ.ΟΜ.Υ θα απασχολεί έως 12 άτομα. Η προκήρυξη των θέσεων για την πρόσληψη εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας και εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις γίνονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης 2 ετών ενώ οι αποδοχές θα καθοριστούν με ΚΥΑ. Οι ειδικότητες των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις δομές είναι ιατροί (γενικοί, παθολόγοι, παιδίατροι), νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.

Κατ ελάχιστο στις συγκεκριμένες δομές θα απασχολούνται ένας ιατρός γενικής ιατρικής ή παθολόγος ή παιδίατρος, ένας νοσηλευτής, ένας επισκέπτης υγείας και ένας διοικητικός.

Σύμφωνα δε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συνολική δαπάνη εκτιμάται σε 12,3 εκατ. ευρώ .

Επίσης άλλη τροπολογία προβλέπει:

– Επανακαθορισμό της διαδικασίας προσδιορισμού της τιμής και καταβολής της αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ σκευασμάτων – τροφίμων κλπ. Συγκεκριμένα η τιμή του προϊόντος προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της αγοράς σε χώρες της ΕΕ ενώ σε περίπτωση που τα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως «εγχωρίως κυκλοφορούντα ή παραγόμενα» η τιμή τους καθορίζεται βάσει κοστολογίου με απόφαση του υπουργού Υγείας (σήμερα καθορίζονται βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας ΕΚΠΥ).

– Ορίζεται στο ποσό των 15ευρώ η αποζημίωση που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για συνεδρίες εργαθεραπείας (από 1,23 ευρώ που είναι σήμερα) και ψυχοθεραπείας από ψυχολόγο (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα) οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ

– Προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών για την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του

– Καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το διανόμενο ποσό που προκύπτει από ποινές ή εκπτώσεις βάσει της παρ 6 του άρ 90 του νόμου 4368/2016 στο προσωπικό που συμμετέχει σε ελέγχους εντοπισμού και αποτροπής παραβατικής συμπεριφοράς παρόχων του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s