ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EUROGROUP: Μια τρύπα στο νερό, «χλωμή» και η 7η Απριλίου για συμφωνία


Χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αλλά με δέσμευση για «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με στόχο την απεμπλοκή των διαδικασιών» (τρίχες κατσαρές) και την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρήκε όμως «σημαντικά προβλήματα», τα οποία παραμένουν στη διαπραγμάτευση.

Ελλάδα και θεσμοί συμφώνησαν πως θα γίνουν «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες» τις επόμενες ημέρες, με έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν τα μεγάλα «αγκάθια» που παραμένουν (εργασιακά, συνταξιοδοτικό).

Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση», όπως συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρόεδρος.

Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή θέληση από όλες τις πλευρές για να ολοκληρωθεί η τεχνική διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει μία «πλήρης συμφωνία στο πακέτο πολιτικής (τεχνική συμφωνία)» και οι θεσμοί θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον.

«Αν τα καταφέρουμε, τότε στο Eurogroup θα συζητήσουμε γι’ αυτό, πρέπει να δούμε όμως τη μελλοντική δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο» συνέχισε ο Ολλανδός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «συμφωνήσαμε τον Μάιο πώς θα διαχειριστούμε τα ανοικτά ζητήματα του χρέους. Συμφωνήσαμε για τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, φυσικά αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επίσης θα συζητήσουμε και για τη μακροπρόθεσμη πορεία τους».

Σε ερώτηση για το πότε θα γυρίσουν πίσω στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα αναφορικά με το αν πρέπει να λύσουμε πρώτα τις λεπτομέρειες ή τα μεγάλα ζητήματα.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, ήρθε η ώρα να λύσουμε μεγάλα ζητήματα, εργασιακά και συντάξεις, αλλά και φορολογικά, αυτή είναι η σειρά των δεδομένων και αυτά θα λύσουμε» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τη μία πλευρά και όσων εμπλέκονται εκ μέρους των ελληνικών αρχών, από την άλλη.

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως έχει γίνει σχεδόν όλη η δουλειά, η οποία αφορά στη συλλογή δεδομένων «από το έδαφος» και συνεπώς το ζήτημα τώρα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ατόμων, ικανό να φέρει μια λύση.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς βλέπει πως κατανοεί και η ελληνική κυβέρνηση πως, όσο παρατείνεται η διαπραγμάτευση, πλήττεται η αξιοπιστία της οικονομίας.

Με τη σειρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε γενικά για πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα-«αγκάθια», ΄λοπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως έχει γίνει «καλή πρόοδος», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, «ρίσκο» για την οικονομία παραμένουν όμως οι καθυστερήσεις, που συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιτίας των ανοιχτών θεμάτων.

Από την αρχή του προγράμματος ο ESM έχει δώσει περί τα 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, συνδεδεμένα πάντα με την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ υπήρχαν και θετικότερα δημοσιονομικά σημάδια για το 2016.

Σημαντικό είναι να κρατήσουμε το «μομέντουμ», τόνισε, διότι οι καθυστερήσεις προκάλεσαν ζημιά. Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλες αποπληρωμές χρέους μπροστά της το καλοκαίρι και είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση πριν από τον Ιούλιο, υπογράμμισε ακόμη ο επικεφαλής του ESM.

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη και την μετατροπή, ουσιαστικά, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί επιθυμούν ομόφωνα την διατήρηση του υπάρχοντος «status quo» για την Ελλάδα -δηλαδή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μένουν Βρυξέλλες

Παραμένουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα αποτελέσουν την διαπραγματευτική ομάδα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αγορά εργασία και το φορολογικό.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος μετά την εισήγηση των θεσμών, της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αποφασίστηκε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα.

«Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις τα τεχνικά ζητήματα. Θα μείνουμε εδώ να κλείσουμε τα βασικά θέματα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα.

Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση

Ομαδικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του Eurogroup και την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει την πραγματική οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το αίτημα για… «πολιτική αλλαγή» προκειμένου όπως υποστηρίζει «να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα πλήττει ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κτυπηθεί από την κρίση, ενώ το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να πει ευθέως τι έχει κερδίσει η χώρα από την παράταση της αξιολόγησης. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΝΔ :Σήμερα αποδείχθηκε η εξαπάτηση της κοινής γνώμης για το τέλος της λιτότητας

«Στις 20 Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της έσπευσαν να ανακοινώσουν συμφωνία, η οποία δήθεν έφερνε «το τέλος της λιτότητας». Σήμερα, αποδεικνύεται ότι ήταν ακόμα μια επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών, καθώς συμφωνία ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει. Όλα αυτά, τη στιγμή που η οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και η χώρα μπαίνει ξανά σε περιπέτεια.

Τους τελευταίους μήνες, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

– Η χώρα βυθίστηκε ξανά σε ύφεση

– Η ανασφάλεια επέστρεψε στην οικονομία

– Είχαμε εκροές καταθέσεων 4 δις ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017

– Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών καθώς δεν εξοφλεί καμία υποχρέωσή της απέναντι σε ιδιώτες

– Τα “κόκκινα δάνεια” αυξάνονται βυθίζοντας σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττοντας το τραπεζικό σύστημα

– Οι άνεργοι το τελευταίο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 114.000

– Το ασφαλιστικό κυριολεκτικά διαλύεται μέσα από το πρωτοφανές φιάσκο με τις εισφορές του ΕΦΚΑ.

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, η Κυβέρνηση αντιπαρατάσσει νέα ψέματα και φτηνή προπαγάνδα. Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και όσοι τη στηρίζουν, το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό είναι νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη παρακμή. Η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δυστυχώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την χώρα παρατείνονται

Το Γραφείου Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup σημείωσε:

«Δυστυχώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την χώρα παρατείνονται. Αλλά αυτό κοστίζει πολύ ακριβά πια για την Ελληνική οικονομία, για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν κτυπηθεί από την κρίση».

Ποτάμι: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μας πουν τι έχουμε κερδίσει από την παράταση της αξιολόγησης

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως αναφέρει:

«Από τον Νοέμβριο, στον Ιανουάριο… Και μετά στο Φεβρουάριο… Ύστερα στο Μάρτιο και τώρα πάμε στον Απρίλιο και βλέπουμε… Τα Eurogroup περνούν, η οικονομία μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και η κυβέρνηση αφήνει το χρόνο να περνάει επειδή δεν θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που γίνονται ακόμη πιο δύσκολες όσο περνάει ο καιρός. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να μας πουν τι έχουμε κερδίσει από την παράταση της αξιολόγησης. Αυτό που είναι προφανές σε όλους τους ανθρώπους της αγοράς είναι το κόστος που πληρώνουν καθημερινά. Οι εταίροι δεν βιάζονται, αλλά όσοι ασχολούνται με την πραγματική οικονομία καίγονται».

2 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s