ΔΙΕΘΝΗ

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Προσφυγή και στο ΕΔΑΔ σκέφτεται η κεμαλική αντιπολίτευση


Επιμένει η κεμαλική αντιπολίτευση στις καταγγελίες για το οριακό -σε κάθε περίπτωση- αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα -CHP) μίλησε ακόμα και για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο ίδιος ανακοίνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας και κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει το δημοψήφισμα, ως μόνη λύση για εκτόνωση της έντασης.

Επανήλθε στις καταγγελίες για τα ψηφοδέλτια που έπεσαν στην κάλπη χωρίς σφραγίδα, αλλά και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις παραβιάστηκε και το απόρρητο του εκλογικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με το Associated Press και το Reuters, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μπουλέντ Τεζκάν τόνισε ότι η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από σειρά παρατυπιών που ευνόησαν το «Ναι».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο κ. Τεζκάν υποστήριξε ότι για τουλάχιστον την πρώτη μιάμιση ώρα η καταμέτρηση των ψήφων γινόταν κρυφά, χωρίς να επιτρέπεται σε παρατηρητές να εποπτεύσουν τη διαδικασία.

Επιτέθηκε εκ νέου στην απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να προσμετρήσει και μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια, καταγγέλλοντας δε ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη σε μία φάση που υπήρχε η αίσθηση ότι το «Όχι» προηγούνταν.

Μάλιστα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προτίθεται να προσφύγει έως και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ώστε να προσβάλλουν το αποτέλεσμα.

Νωρίτερα πάντως, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν απέρριψε τις καταγγελίες σχετικά με τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, υποστηρίζοντας ότι είναι έγκυρα κι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξαν παρατυπίες στη διαχείρισή τους.

Σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται δεκτά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια και ότι δεν γνωρίζει καν τον αριθμό των επίμαχων ψήφων.

Η πλευρά του «Ναι» επικράτησε οριακά στο δημοψήφισμα, με 51,4% και προβάδισμα 1,38 εκατομμυρίων ψήφων, σύμφωνα με τα έως τώρα ανεπίσημα αποτελέσματα. Ο κ. Γκιουβέν έχει πει πως τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα εκδοθούν εντός των επόμενων 12 ημερών, λόγω των καταγγελιών για παρατυπίες.

Εντός της Δευτέρας αναμένεται να εκδοθεί τουλάχιστον η προκαταρκτική έκθεση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έκθεση την οποία ανακοίνωσε πως προσμένει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s