ΕΘΝΙΚΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ… ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ! Π Α Ρ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Ε Σ !!

Αντίκτυπο στις εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να έχει η νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργείται στην Τουρκία, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Η συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, αλλά και η τροπή, που θα πάρει η όλη συζήτηση, προβλέπεται ότι θα καταδείξει τον βαθμό που τα τεκταινόμενα στην Τουρκία επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό το Κυπριακό.

Η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά στις συνομιλίες, έχουμε να διαχειριστούμε δύσκολα και ευαίσθητα θέματα και στην πλειοψηφία αυτών των θεμάτων όλοι γνωρίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα», αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το δύσκολο που έχει μπροστά της η διαδικασία στο Κυπριακό. Και η συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί, αντί να διευκολύνει την όλη προσπάθεια, έρχεται να τη δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Ο κατοχικός ηγέτης με τις νέες του τοποθετήσεις έδειξε πως παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο της Άγκυρας, διατηρώντας την ίδια ρητορική όπως και πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα. Πάντως, χθες η Κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της προχώρησε στο να απαντήσει ένα προς ένα τα σημεία που ήγειρε ο Μουσταφά Ακιντζί επί του συνόλου των θεμάτων του Κυπριακού.

Πέραν όμως από τον αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία σ’ ό,τι αφορά τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, εξελίξεις έχουμε και στο εσωτερικό μέτωπο. Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων τοποθετήθηκαν χθες επί των εξελίξεων, αξιώνοντας σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για αξιολόγηση της όλης κατάστασης.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, στα πρώτα σχόλια για το τουρκικό δημοψήφισμα, εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει σταθερότητα στην Τουρκία για να ληφθούν εκείνες οι τολμηρές αποφάσεις που χρειάζονται για λύση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ, αξιολογώντας την όλη κατάσταση. Η Αθήνα από δικής της πλευράς έστειλε μήνυμα υποστήριξης της σταθερότητας στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι θέλει τη γειτονική χώρα αρωγό στον διάλογο και τη συνεργασία στη βάση του αλληλοσεβασμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s