ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωχ, ωχ, ωχ… Για ελληνικό «success story» μίλησε ο επικεφαλής του ESM!


Θυμάστε τι έγινε την τελευταία φορά που κάποιος χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση έτσι;

Επιστροφή στις αγορές

«Η δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας ήταν θετική και ισχυρή και η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης το επόμενο έτος», δήλωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Atlantic Council με τίτλο «EuroGrowth Initiative», στην Ουάσιγκτον.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της ξανά πριν τελειώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος. Εφόσον εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, μπορεί να είναι η επόμενη ιστορία επιτυχίας (success story) της Ευρώπης», ανέφερε.

«Πονοκέφαλος» το ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ομιλία του για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε», επειδή «εξαρτάται από τις υποθέσεις σας». Είπε ότι με βάση τη σημερινή ρύθμιση δανεισμού, η τελευταία αποπληρωμή από την Ελλάδα προς τον ESM θα συμβεί το 2060 και «πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τότε».

«Δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ως προς το ποια ανάπτυξη θα υπάρχει σε 10-20-30 χρόνια από τώρα. Και οι μικρές διακυμάνσεις σε αυτή την υπόθεση ανάπτυξης μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους», ανέφερε.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο ESM βρίσκεται εν μέσω συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες «δεν είναι εύκολες αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε».

Διευκρίνισε επίσης ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει προεξοφλητικό χρέος σε αντίθεση με αυτό που αναφέρεται στις εφημερίδες, επειδή ο ESM παρέχει ήδη ελάφρυνση του χρέους. «Η Ελλάδα ωφελείται κάθε χρόνο με 10 δισεκατομμύρια ευρώ [ελάφρυνση του χρέους]», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη άγνωστο αν θα χρειαστούν περισσότερα, αλλά το ζήτημα «βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωομάδας».

«Η ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να δώσει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα»

Ο ESM εφαρμόζει ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία μειώνουν το χρέος προς το ΑΕΠ το 2060 κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. «Όταν το πρόγραμμα λήξει τον Αύγουστο του επόμενου έτους, το Eurogroup θα εξετάσει με το ΔΝΤ τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αν χρειαστεί και αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση τώρα, αλλά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν χρειαστεί το επόμενο έτος», ανέφερε.

Το πιο σημαντικό, συνέχισε, ήταν ότι ανέλαβαν μακροπρόθεσμη δέσμευση και είπαν ότι, μακροπρόθεσμα, η ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να δώσει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. «Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, διότι η αβεβαιότητα σε έναν ορίζοντα 30-30 ετών είναι πολύ υψηλή», είπε.

«Δεν θα χρειαστεί άλλη λιτότητα»

Ερωτηθείς για το επίπεδο λιτότητας στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι «υπήρξε τεράστια λιτότητα […] αλλά πρέπει να το θέσουμε στο πλαίσιο». Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 ήταν 15,6% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι φαίνεται ότι υπήρξε ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός, εξήγησε. «Δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή».

Από το 1999 έως το 2009, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων, η οποία ήταν πολύ ταχύτερη από τα κέρδη της παραγωγικότητας και γι ‘αυτό η χώρα έχασε την ανταγωνιστικότητά της και διέθετε ένα τεράστιο τρεχούμενο λογαριασμό και ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. «Μπορεί κανείς να υποστηρίξει αν αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να συμβεί σε διάστημα πέντε ετών, επτά ετών ή εννέα ετών, αλλά έπρεπε να συμβεί».

Επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα

Σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος, ανέφερε ότι τα θεσμικά όργανα προετοιμάζουν την Ευρωομάδα του Μαΐου και θα το κάνουν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα, ή την Τρίτη.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ με τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του ESM που διατέθηκαν στη χώρα, αλλά σημείωσε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος.

Ερωτηθείς εάν η διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει ιστορία επιτυχίας, απάντησε: «Αν συνεχίσουν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα είναι σύντομα».

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s