ΕΘΝΙΚΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!! Θέλουν Π Ο Λ Ε Μ Ο… Το «ΒΡΩΜΙΚΟ» Σχέδιο των Τούρκων – Η Απάντηση Αναστασιάδη… !!!

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!! Θέλουν Π Ο Λ Ε Μ Ο… Θερμό επεισόδιο τον Ιούλιο «βλέπει» ο ΨΕΥΤΟ-πρωθυπουργός !!!

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη, δημιουργική, εισήγηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, επί της οποίας υπήρξε διαφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την 5ωρη συνάντηση με τον Τ/κ «ΨΕΥΤΟ»-ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία διήρκησε περίπου πέντε ώρε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει, δεν θα επαναληφθούν.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «οφείλω να πω ότι ήταν όντως μια μακρά σύνοδος. Έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για όλες τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί. Έχουμε συζητήσει εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες.

Έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη, δημιουργική εισήγηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Υπήρξε διαφωνία και αυτό που ανέλαβε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ είναι να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δύο μέρη για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης που να μας οδηγήσει εις το ποθητό αποτέλεσμα.

Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ εις οτιδήποτε έχω εισηγηθεί, αφού εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει, δεν μπορούν να επαναληφθούν».

Πρόσθεσε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε ανέλαβε να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δυο μέρη για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «έχουμε υποβάλει μια δημιουργική εισήγηση, για να οδηγηθούμε σε ουσιαστικό διάλογο και το επιθυμητό αποτέλεσμα». Ωστόσο τόνισε ότι υπήρξε διαφωνία από την Τ/κ πλευρά.

Τέλος, τόνισε πως ο λαός θα ενημερωθεί και ότι ο ίδιος θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τα κόμματα, τόσο για το τι διεμήφθη σήμερα στη συνάντηση, όσο και για το τι περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε η ε/κ πλευρά. Πηγή: philenews/Φωτό: ΚΥΠΕ

Πρόταση για να ορισθεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, χωρίς προϋποθέσεις, και αναβολή της γεώτρησης τον Ιούλιο, κατέθεσε στη σημερινή συνάντηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, δήλωσε ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί μετά την επιστροφή του από την πεντάωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε ότι δεν είδε μια λογική ανταπόκριση, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου, «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα». Δεν έχει μείνει άλλη μέθοδος συζήτησης, όλες οι άλλες έχουν δοκιμασθεί χωρίς αποτέλεσμα, σημείωσε.

Εάν, συνέχισε, η πρότασή του για καθορισμό ημερομηνίας για μια Διάσκεψη στη Γενεύη γινόταν αποδεκτή, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα διεξήγαγε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για τον ορισμό μιας κατάλληλης ημερομηνίας και θα μπορούσαν να προετοιμαστούν μέχρι τότε.

Η πρότασή του, ανέφερε, για συζήτηση σε μορφή πακέτου δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που την αξιολόγησε ως κάτι που δοκιμάστηκε στο παρελθόν. Δεν μπορεί, είπε ο κ. Ακιντζί, να καταλάβει αυτή τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι αυτή η μέθοδος δεν δοκιμάστηκε και απέτυχε στο παρελθόν, είναι μια νέα προσέγγιση.

«Η πρότασή μας εφαρμόζει τη βασική αρχή στη συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων αλληλένδετα». Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο Ε/κ ηγέτης σήμερα δεν πρότεινε μια εποικοδομητική και δημιουργική πρόταση, αλλά έθεσε προϋποθέσεις. Ωστόσο δεν θέλησε, όπως είπε, να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης Αναστασιάδη, καθώς αυτό είναι δουλειά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να το πράξει. «Το να μιλάς για εποικοδομητική και δημιουργική πρόταση και να θέτεις στο τραπέζι προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αυτό δεν φέρνει τη διαδικασία σε μια λύση, ένα αποτέλεσμα».

Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αλλάξει στάση, συνέχισε ο Ακιντζί, δεν είναι μόνο ο ίδιος, αλλά ούτε και όσοι έλθουν μετά από αυτόν θα μπορέσουν να διεξάγουν μαζί του διαπραγματεύσεις.

Αυτό που αναμένει τώρα, είπε ο Τ/κ ηγέτης, είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Έιντε.

3 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s