ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Διλήμματα κι εκβιασμοί…


Έγγραφο Γιούνκερ: Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί (τουρκοποίηση) αυτό το καλοκαίρι!

Πενταμερής σε κινούμενη άμμο…

Σκηνικό διλημμάτων και εκβιασμών στήνεται ενόψει Γενεύης. Τα Ηνωμένα Έθνη διά του απεσταλμένου τους, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, άσκησαν πιέσεις και εξασφάλισαν ημερομηνία για τη σύγκληση της πενταμερούς Διάσκεψης πριν παρουσιαστεί ενώπιον των εμπλεκομένων «το συμφωνημένο έγγραφο» για την Ασφάλεια.

Ανακοινώθηκε ημερομηνία, η 28η Ιουνίου, πριν να αρχίσει ο κύκλος των επαφών για την προετοιμασία της Γενεύης, που αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, είναι σαφές πως η νέα πενταμερής συγκαλείται σε θολό τοπίο καθώς οι εμπλεκόμενοι «μεταφράζουν» διαφορετικά τη συμφωνία του Δείπνου της περασμένης Κυριακής. Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, ο καθορισμός της ημερομηνίας μεταφέρει την πίεση στις πλευρές και την ευθύνη για την ερμηνεία των συμφωνηθέντων στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θεωρεί πως το έγγραφο που θα συνταχθεί από τον ίδιο για τα θέματα της Ασφάλειας θα είναι «ιδιοκτησία» των Ηνωμένων Εθνών, δεν χρειάζεται να τύχει έγκρισης από τους εμπλεκόμενους φτάνει, ωστόσο, να μην υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο ή για πρόνοιες που θα υιοθετούνται. Με αυτή την προσέγγιση συμφωνεί η τουρκική πλευρά, όχι όμως η Λευκωσία, η οποία έχει διαμηνύσει τούτο στον κ. Άιντα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει στο αρχείο του ένα προσχέδιο εγγράφου, το οποίο είχε μαζί του στην πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, που συγκλήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017, αλλά οι συγκυρίες του επέτρεψαν να το καταθέσει. Εκείνο το έγγραφο έχει εμπλουτιστεί και με νέα στοιχεία ως αποτέλεσμα και των όσων συζητήθηκαν στο Μοντ Πελεράν 3.

Σε αυτό αναμένεται ότι θα καταγράφονται οι θέσεις των εμπλεκόμενων, τα ερωτήματα που κατατέθηκαν στο Μοντ Πελεράν 3 τον περασμένο Ιανουάριο (μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης), καθώς και όσα θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους σε Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα και Λονδίνο.

Θα επιχειρήσει, παράλληλα, να περιλάβει και κάποιες ιδέες του, αν και αυτό προκαλεί αντιδράσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση κατά την οποία στη Γενεύη δεν προχωρούν οι συζητήσεις ο Γενικός Γραμματέας δεν αποκλείεται να επιχειρήσει, με τη συναίνεση των συμμετασχόντων, να καταθέσει τις ιδέες του, χωρίς «να είναι δεσμευτικές».

Κώστας Βενιζέλος
philenews

Στο Λίβανο ο Αναστασιάδης για τριήμερη επίσημη επίσκεψη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα, 11 Ιουνίου, στο Λίβανο, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη.

Στις 12 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Michel Aoun, με τον οποίον θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι, ανάμεσα σε άλλα, οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, οι σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα εργασίας που παραθέτει προς τιμή του ο Πρόεδρος του Λιβάνου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μαρωνιτών Βechara Boutros Rai. Στις 13 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Μέγα Μουφτή του Λιβάνου Sheikh Abdel-Latif Derian.

Αργότερα, ο Πρόεδρος θα μεταβεί στην πλατεία Μαρτύρων όπου θα καταθέσει στεφάνι. Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Nabih Berri.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας και Πάσης Ανατολής Iωάννης. Το βράδυ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Saad Hariri.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αρμενίων Αram, και ακολούθως θα προσφωνήσει το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου – Λιβάνου το οποίο συνδιοργανώνουν τα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 14ης Ιουνίου.

2 replies »

  1. Ο ΟΗΕ ειναι ενα αναξιοπιστο κατασκευασμα των παγκοσμιοποιητων.

    Να γινει δημοψηφισμα στην Κυπρο.

    Να μιλησει ο Κυπριακος λαος
    και οχι οι μπεκρηδες της ΕΕ και της Κυπρου.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s