ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα για τους ιδιώτες από τον Μητσοτάκη – Επίθεση σε Τσίπρα (βίντεο)


Διάγγελμα Τσίπρα: Από τις 487 λέξεις, οι… 500 είναι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ της Χαλιμάς (βίντεο)

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, έδωσε ο πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σημαντικές εξελίξεις από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ έκανε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας απέτυχε στους στόχους που είχε ο ίδιος βάλει.

«Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και πέρασε από κάτω», είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με οριστική λύση για το χρέος και με ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αποφεύχθηκε η καταστροφή, αλλά η λύση για το χρέος μετατέθηκε, επιπλέον η κυβέρνηση ανέλαβε υποχρέωση για πρόσθετα μέρα 5 δισ. για μετά το τέλος του προγράμματος και για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022». Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε ότι «θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Έχει υποχρέωση να έλθει στην Βουλή για να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό της οικονομίας για τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η λύση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος, ενώ δεν φαίνεται ότι η Ελλάδα, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και όλα αυτά, παρότι ο κ. Τσίπρας πήρε πρόσθετα μέτρα 5 δισ. για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης, είπε: «Μακάρι να μπορέσει να βγει η χώρα στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος». Όμως, όπως συμπλήρωσε, αυτό που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας για την τελευταία αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup είναι απλώς μία «φραστική διατύπωση».

Να μην γίνει η εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που έχει προγραμματίσει η ΠΟΑΣΥ στην πλατεία Εξαρχείων και θα ζητήσει όπως είπε από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς με τους οποίους θα συναντηθεί να μην προχωρήσουν σε αυτή την εκδήλωση. Το σκέφτηκα πολύ, είπε, σίγουρα θα ταράξω τα νερά αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνει μια τέτοια εκδήλωση στο χώρο των Εξαρχείων αλλά αντιθέτως πρέπει να γίνει μια αστυνομική επιχείρηση για να καθαρίσουν τα Εξάρχεια αλλά τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί από αυτούς που πρέπει να τη δώσουν, ανέφερε.

Βασικά σημεία της συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup

«Είχαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφύγαμε την καταστροφή, αλλά όλα αυτά συνοδεύονται από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος. Η συμφωνία συνοδεύεται από υψηλά πλεονάσματα για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει στη Βουλή, να ενημερώσει τα κόμματα και να γίνει απολογισμός των δύο ετών. «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί στη Βουλή, να δώσει εξηγήσεις τί ακριβώς κέρδισε η χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ σκληρά μέτρα για όλους τους Ελληνες- μείωση συντάξεων και υψηλή φορολογία».
Είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαρκή λιτότητα. Τί θα γίνει το ΄23 μπορούμε ίσως να το ξαναδούμε. Τη λύση για το χρέος δεν κατάφερε ο κ.Τσίπρας να την κάνει. Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού για να προσθέσει ότι διαψεύστηκαν- η αξιολόγηση έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Απέτυχε ο κ.Τσίπρας, απέτυχε και η χώρα.

Αν γίνετε κυβέρνηση θα εφαρμόσετε τα μέτρα;

Η άποψή μας είναι ότι τα πρωτογενή είναι υπερβολικά για τη χώρα. Για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο. Προσφέρουμε αξιοπιστία μεταρρυθμιστική. Αφορά συνολικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορούμε με το δεξί χέρι να υπογράφουμε και με το αριστερό να κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα.

Τί θα δώσετε εσείς, ώστε να πάρετε κάτι καλύτερο, στα πλεονάσματα.

Υπάρχει περιθώριο αλλαγών σε πολλά θέματα. Δείτε τί γίνεται με τις προμήθειες στην υγεία, με τους συμβασιούχους. Να διώξει το κράτος από πάνω του αρμοδιότητες. Ας κατηγορηθώ ως υπερβολικά φιλελεύθερος. Το κράτος πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του για να αναπνεύσει η οικονομία. Οχι μονιμοποίηση συμβασιούχων από την πίσω πόρτα, περιορισμός στις προσλήψεις.

Χωρίς απολύσεις πώς θα μειώσετε δαπάνες; Θα πάτε σε απολύσεις;

Είμαι ξεκάθαρος. Δεν απολύουμε, αλλά προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους: 1 προς 5 και εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Θα ακουμπήσουμε θέματα που στην Ελλάδα φαίνονται ταμπού. Στον τομέα της Υγείας για παράδειγμα.

Αυτό μπορεί να γίνει και στο ασφαλιστικό; Να εμπλακούν εταιρείες;

Γιατί όχι; Να ενισχύσουμε και αυτούς που μπορούν να δώσουν ένα καλό πακέτο. Οταν μιλάμε για στήριξη του ιδιωτικού τομέα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τέμνονται, δεν συγκρούονται. Ηρθε η ώρα για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική επανάσταση.

Ταμπού θεωρείται και η υπόθεση των γκέτο σε διάφορες περιοχές. Γίνονταν τα ίδια και επί δικών σας κυβερνήσεων.

Υπάρχει ζήτημα με την ενσωμάτωση των ρομά, όχι μόνο εδώ, παντού. Είχα πάει στο Μενίδι, είχα δει στο αστυνομικό τμήμα να λείπουν οι μισοί. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης αστυνομικής παρουσίας. Δείτε στα Εξάρχεια. Αυτό που γίνεται δεν γινόταν επί δικών μας κυβερνήσεων. Τώρα στήνουν ΚΕΠ- δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Το κράτος δεν υπάρχει στα Εξάρχεια.

Για την υπόθεση Μηταράκη- την καταδίκη του για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας προς μια υπάλληλό του

Πληροφορήθηκα το θέμα, θα μιλήσω μαζί του τη Δευτέρα, πριν συμβεί αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα.

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα. Αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άξιζε μια δημόσια κηδεία και διαπιστώσαμε την αναγνώριση προς εκείνον. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη πήγε στη βουλή και ζήτησε να τηρηθούν οι κανόνες της Δημοκρατίας. Εζησε ταραγμένες εποχές. Αλλά οι συγκρούσεις γίνονται στη Βουλή.

Μας χωρίζει άβυσσος με τον κ.Τσίπρα

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ.Μητσοτάκης είπε: Με τον κ.Τσίπρα εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Μας χωρίζει άβυσσος. Η κοινωνία, θέλει από τη ΝΔ να οδηγήσει τον τόπο σε έναν διαφορετικό δρόμο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s