ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξος ο οίκος Moody’s για την Ελλάδα


Ανάπτυξη, πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος.

Στο 1,5% τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος ο οίκος Moody’s, με ενίσχυσή της στο 2% το 2018, τονίζοντας, σε report του για την Ελλάδα, ότι αν και το πιστωτικό προφίλ της χώρας έχει βελτιωθεί εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στο report του ο οίκος τονίζει ότι οι πιστωτικοί δείκτες (credit metrics) της χώρας συνεχίζουν να βελτιώνονται, με την οικονομία να γυρίζει σε θετική πορεία και τα δημοσιονομικά μεγέθη να εμφανίζονται πιο «στέρεα» απ’ ότι στο παρελθόν.

«Η πρόσφατη αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την εκτίμηση μας ότι οι προοπτικές μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί», υπογραμμίζει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος του οίκου και ότι «η δυνατότητα της κυβέρνησης να ψηφίσει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μέτρων καταδεικνύει μεγαλύτερη σταθερότητα και μια υποχώρηση των πολιτικών ρίσκων».

Επιπρόσθετα ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα τόσο φέτος όσο και το 2018, ενώ το χρέος θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί, με αργό ρυθμό, για να φθάσει στο 176% του ΑΕΠ το 2018.

Ο οίκος υποστηρίζει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας εάν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ένα βιώσιμο και σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης, κάτι που συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στον αντίποδα μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση εάν εμφανιστούν ενδείξεις ότι χαλαρώνει η προθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ή επανεμφανιστεί πολιτική αβεβαιότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s