ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Στουρνάρας λέει «όχι», αλλά το ΔΝΤ ετοιμάζει το «ναι»;


Στουρνάρας στη WSJ: «Πολύ νωρίς για να βγούμε στις αγορές» – Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές προαναγγέλλει το ΔΝΤ;

Τόμσεν: Στις 20 Ιουλίου η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ έχει ήδη στείλει την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους της Ελλάδας στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο, το οποίο «θα συζητήσει το θέμα στις 20 Ιουλίου», δήλωσε την Τρίτη ο Πολ Τόμσεν.

Έτσι, η συζήτηση για την Ελλάδα επισπεύδεται, καθώς η ημερομηνία που είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε παλαιότερη δήλωσή του, ήταν η 27η Ιουλίου.

Το θέμα συνδέεται, σύμφωνα με παράγοντες των αγορών, με την πληροφορία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιχειρήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές έως τις 21 Ιουλίου, με ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του Απριλίου του 2014 και στόχο για επιτόκιο από 4,75% έως 4,85%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να μην έχει ανάγκη το ΔΝΤ ή τον ESM. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει την επαφή με τις αγορές, αυτό ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο».

Το «όχι» του Στουρνάρα

Εντελώς αντίθετος με το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, τουλάχιστον τώρα, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στην «Wall Street Journal», ενώ δεν κρύβει και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη ενός ακόμη προγράμματος στήριξης.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας τονίζει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το newmoney.gr, ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι, εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα για την αναδιάρθρωσή του, αυτό θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την έξοδο της χώρας στις αγορές και, ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης.

«Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, εξαιτίας της μη ξεκάθαρης κατάστασης του τι θα συμβεί με το χρέος της, τότε φοβάμαι ότι ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης θα είναι αναπόφευκτο. Φυσικά, κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ μετά την απόφαση του Eurogroup και φυσικά την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας δεν παραλείπει, πάντως, να ασκήσει κριτική και σε χώρες της Β. Ευρώπης όπως η Γερμανία, οι οποίες διατηρούν εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα. «Αυτοί αυξάνουν τα πλεονάσματά τους, την ώρα που άλλοι προσπαθούμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας» δηλώνει.

Μάλιστα, προσθέτει ότι κανείς δεν ασκεί πιέσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, προκειμένου να μειώσουν τις εξαγωγές τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πιστεύει ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόκειται να διακοπεί απότομα, ενώ τάσσεται υπέρ της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ στο σύνολό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την «κόντρα» του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση, αν και προστίθεται ότι οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τον διοικητή της ΤτΕ να έχει καλωσορίσει δημόσια την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία, όπως δηλώνει, έχει βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ καλεί και τους καταθέτες να «γυρίσουν» τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s