ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή η Βουλή ως τις 4/8 για έξι νομοσχέδια και εξεταστική επιτροπή για το «Noor 1»


Με φουλ τις μηχανές θα λειτουργήσει η Βουλή το επόμενο διάστημα καθώς ως τις 4 Αυγούστου αναμένεται η ψήφιση τουλάχιστον έξι νομοσχεδίων καθώς και η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Noor1.

Η εξεταστική

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το «Noor 1».

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνονται συγκεκριμένα γεγονότα και καταγράφονται καίριας σημασίας ερωτήματα, η διερεύνηση των οποίων καθιστά αναγκαία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι ενώ ο ίδιος ο κ. Καμμένος ζήτησε -μιλώντας στη Βουλή- τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, «ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής».

Καταλήγοντας, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα:

«Εν όψει όλων των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει ήδη τη σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων μέσω σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, είναι: α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της Κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή, β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου Υπουργού ή / και της Κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την Εισαγγελική λειτουργό όσο και με το Λιμενικό υπάλληλο, και γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων.

Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να διερευνηθούν υπό το φως των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων, καθώς προδίδουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης κατά παράβαση της διακρίσεως των κρατικών λειτουργιών, αναδύουν δε τόσο πολιτικές ευθύνες για τη διενέργεια και τα αληθή κίνητρα των παρεμβάσεών αυτών εκ μέρους των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αυτών (ενδεικτικά: κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά).

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής και προσβλέπουμε στη στήριξη του αιτήματος μας από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθούν όλες οι σκοτεινές πτυχές αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης».

Τα νομοσχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται πολυνομοσχεδιο απο το υπουργείο Οικονομικών και σχέδιο νόμου αναμένεται και απο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Εκτος αυτών σύμφωνα με ενημέρωση απο το προεδρείο του κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε σημερα η επιλογή των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις της Βουλής: της Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Έργου, της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης και της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων. Η επιλογή εγινε μετα απο αξιολόγηση τυπικών προσόντων και δομημένης συνέντευξης 17 υποψηφίων στα πρότυπα του συστήματος αξιολόγησης που ισχύει για τον δημόσιο τομέα. Για την διαδικασια ο κ Προεδρος της Βουλης Νίκος Βουτσης δήλωσε πως «σημερα έγινε ένα πολύ καλό βήμα για την αξιολόγηση και επιλογή στελεχών. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορα στην Βουλή αλλα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η καινούργια νομοθεσία για επιλογή γενικών διευθυντών με διευρυμένο τρόπο. Συμμετείχαν και δύο εκπρόσωποι εργαζομένων που είχαν προκύψει από διαδικασίες ψηφοφορίας».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδωρου κατήγγειλε την διαδικασια ως διαβλητή υποστηρίζοντας πως «δόθηκε μεγάλη ώθηση σε συγκεκριμένους υπαλλήλους, ενώ άλλοι έπιασαν απλά την βάση. Το ζήτημα που είχε η επιτροπή είναι ότι αγνοήθηκαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s