ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρύτανης ΑΠΘ σε Γιούνκερ: «Για μας, φυσικός χώρος είναι η Ευρώπη. Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!»


Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ: «Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε» (βίντεο)

«Το ΑΠΘ πιστό στη δημοκρατική του παράδοση και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, τιμά σήμερα έναν εξέχοντα Ευρωπαίο φιλέλληνα», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εκφράζοντας παράλληλα ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στην εκδήλωση.

«Σήμερα, η Νομική Σχολή, και μαζί της ολόκληρο το Αριστοτέλειο, σάς τιμούν για όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Σας τιμούν για όσα κάνατε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συνεχίσετε να κάνετε για την πατρίδα μας την Ελλάδα», είπε κ. Μήτκας, ο οποίος στάθηκε στη συμβολική -για την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική των ελληνικών Πανεπιστημίων- σημασία της αναγόρευσης του κ. Γιούνκερ:

«Στο πρόσωπό σας σήμερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά και την Ευρώπη. Στα 37 χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και το Πανεπιστήμιό μας, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Περισσότερο από καθετί ελληνικό, τα Πανεπιστήμιά μας είναι αυτά που βιώνουν την Ευρώπη, που συμπορεύονται με την Ευρώπη, που επηρεάζονται και επωφελούνται περισσότερο από την Ευρώπη, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην ιδέα της Ευρώπης», ανέφερε, τονίζοντας ότι «το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξή του και το μέλλον του εκτός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας».

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν διανοείται να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό στο οποίο λειτουργεί και αριστεύει εδώ και σαράντα χρόνια. Για μας, φυσικός χώρος είναι η Ευρώπη. Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μήτκας, απευθυνόμενος στον κ.Γιούνκερ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ παρατήρησε ότι «αν η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης φαντάζει εφικτή, η ομογενοποίηση της εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά ούτε και επιθυμητή», καθώς «η Ευρώπη διακρίθηκε και μεγαλούργησε, ακριβώς εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της και στο πεδίο της εκπαίδευσης». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην Παιδεία να εξαντλείται στην αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών και στην κινητικότητα ανθρώπων και έργων, χρειάζεται σύγκλιση των κριτηρίων ποιότητας στην εκπαίδευση, χρειάζεται δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ευρώπη». «Η Επιτροπή σας καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να ενταθούν με τη σύμφωνη γνώμη, βεβαίως, των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Ο κ.Μήτκας επισήμανε πως «η Ελλάδα διακρίνεται για τους καλά εκπαιδευμένους επιστήμονές της, που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία, με αποτέλεσμα να αναζητούν ευκαιρίες εκτός Ελλάδας» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του κ.Γιούνκερ προκειμένου η Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης.

«Θεωρούμε ότι το αναπτυξιακό σας σχέδιο για την Ευρώπη, κύριε πρόεδρε, το γνωστό σε όλους μας Juncker Plan, θα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση και θα δράσει ως ανάχωμα στο brain drain», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Μήτκας είπε: «Συνηθίζω να προτρέπω τους νέους επίτιμους διδάκτορες να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν το Αριστοτέλειο. Από εσάς, τον πολυάσχολο και πολυπράγμονα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώ ‘εν είς αντάλλαγμα’: Να θυμάστε ότι, στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης τίθεται σε αμφισβήτηση στην Ελλάδα. Και αυτό συνιστά αδικία για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές, οι οποίες δικαιούνται την ίδια, αν όχι καλύτερη, μόρφωση που απόλαυσαν τα μεγαλύτερά τους αδέλφια. Σας ζητώ λοιπόν να το θυμάστε και να πάρετε πρωτοβουλίες για την άρση αυτής της αδικίας».

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΟΣ»

«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο Έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το Έθνος και σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα πάντα να σεβαστώ την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα. Επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη» είπε και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια.
«Χαίρομαι για όσα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πραγματοποιούν. Είναι μια γιγάντια επίδοση. Η πρόοδος είναι απόρροια ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.
«Αποτίω», πρόσθεσε, «φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες που κανένας δεν ξέρει, στους φτωχούς της κοινωνίας, που αυτοί πληρώνουν το τίμημα, το αντίτιμο. Σε καμία άλλη χώρα δε θα ήταν αυτό δυνατό. Με πλήρη σεβασμό αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό. Κινούμαστε προς το μέλλον είναι ένα καλύτερο από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν χρόνια».

3 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s