ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΕΡΕΥΝΑ – ΣΟΚ («ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ») ….

Ευκαιρία να «αποδράσουν» από τον οικονομικά ασφυκτικό τρόπο διαβίωσης που έχει διαμορφώσει η παρατεταμένη κρίση αναζητούν 3 στους 4 νέοι Ελληνες, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προσπορίζονται από τη σύνταξη των γονέων τους, ενώ ζουν με λιγότερα από 250 ευρώ τον μήνα!

Ακρως αποκαλυπτική για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκεται η νέα γενιά της χώρας μας είναι η μεγάλη έρευνα της MRB και της διαΝΕΟσις, που δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα η Realnews.

Πατήστε εδώ

Και εδώ

Με τη συμμετοχή άνω των 1.500 νέων, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, αλλά και 500 από τους γονείς τους, η έρευνα εστιάζει για πρώτη φορά στις διαγενεακές σχέσεις που υφίστανται στην ελληνική κοινωνία, υπό το πρίσμα της οικονομικής αυτονομίας όλων των συμμετεχόντων.

Οπως έδειξαν οι απαντήσεις, οι νέοι διατίθενται να μετακομίσουν σε μιαν άλλη χώρα για να βρουν εργασία σε ποσοστό 75%, καθώς το 40,9% απάντησε «ναι» στη σχετική ερώτηση και το 34,1% «ίσως». Αιτία της έντονης τάσης φυγής προς το εξωτερικό είναι οι τρομακτικά χαμηλές απολαβές τους, καθώς οι Ελληνες από 18 έως 35 ετών έχουν στην πλειοψηφία τους ως βασική πηγή εισοδήματος το «χαρτζιλίκι» των γονέων τους και όχι την αμοιβή από την όποια εργασία τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, για το 48% των νέων η βασική πηγή του διαθέσιμου εισοδήματός τους είναι το οικονομικό βοήθημα που λαμβάνουν από τους γονείς τους, έναντι του 45% που δηλώνει ότι στηρίζεται πρωτίστως στις αποδοχές από την εργασία τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα χρήματα που μέσω των γονέων τους καρπώνονται και οι νέοι Ελληνες προέρχονται κυρίως από τις συντάξεις. Η έρευνα δείχνει ότι η βασική πηγή εισοδήματος για τους γονείς είναι οι συντάξεις σε ποσοστό 31,8%, με τη μισθωτή εργασία να έρχεται δεύτερη με 29%.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράµµατος χαρτογράφησης της ανεργίας των νέων CUPESSE, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 11 χώρες υπό τον συντονισµό του Πανεπιστηµίου της Χαϊδελβέργης. Οι ερωτώµενοι απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν µε το οικονοµικό, µορφωτικό και πολιτισµικό υπόβαθρό τους, ώστε να αναζητηθούν και οι αιτίες της ανεργίας ή της καθήλωσης σε χαµηλές εισοδηµατικές τάξεις. Οι ερευνητές της διαΝΕΟσις και της MRB κατέτα- ξαν τους νέους σε τέσσερις κατηγορίες, αναλόγως µε τις απαντήσεις τους. Πρόκειται για τους «παραδοσιακούς», τους «κοινωνικά ενεργούς», τους «συστηµικούς» και τους «προοδευτικούς». «Οι νέοι που εµφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι κυρί- ως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται “ενεργοί πολίτες”, αντιδρούν απέναντι στους θεσµούς, δεν είναι ιδιαίτερα µορφωµένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στον πνευµατική καλλιέργεια», τονίζει ο ∆ηµήτρης Μαύρος, διευθύνων σύµβουλος της MRB.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s