ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ (Α Π Α Τ Ε Ω Ν Ε Σ) … Πήγαν να Ανοίξουν το ΠΟΝΗΡΟ «67′ … !!!!

Στο τσακ, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, αποτράπηκε η κρίση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του άρθρου 67, που αφορούσε αρχαιολογικούς χώρους και το ενέταξε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο άσχετο νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Για κακή της τύχη, όμως, το πήραν χαμπάρι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ευθέως, ο Ν. Ξυδάκης επισήμανε στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ότι με το άρθρο αυτό αίρεται η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία κατοχυρώνεται με το άρθρο 24 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ανοίξει κανένα παράθυρο. Η αλλαγή που επεχειρείτο με το εν λόγω… πονηρό άρθρο ήταν ότι στο εξής: «Δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες μετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού»! Και ο Ν. Ξυδάκης κατέληξε λέγοντας: «Επειδή η υπουργός είναι θεματοφύλακας του άρθρου 24 του Συντάγματος, αυτή η διάταξη είτε θα πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει με σοβαρή συζήτηση αιτιολογημένη είτε να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις. Έτσι όπως είναι διατυπωμένη, ανοίγει τον δρόμο να γίνονται έργα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά χωρίς πολιτική ευθύνη και χωρίς επιστημονική γνωμοδότηση».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Νίκος Φίλης, ενώ εναντίον του άρθρου αυτού τάχθηκε και η ΝΔ, που απείλησε με ονομαστική ψηφοφορία. Τελικά, ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού απέσυρε το… πύρινο άρθρο.

Για ποιον ήταν
το… ρουσφέτι;

Πολλά ακούστηκαν στα πηγαδάκια εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής αλλά και στο καφενείο και στο εντευκτήριο σχετικά με το για ποιον ή για ποιους άνοιγε το παράθυρο.

Ποιοι είχαν συμφέρον από μια τέτοια άρση προστασίας; Οποιοσδήποτε επιθυμεί να βάλει πόδι στην ανυπολόγιστης αξίας, συμβολικής και υλικής, πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, χωρίς να υπακούει σε κανόνες, νόμους και Σύνταγμα.

Οποιοδήποτε ιδιωτικό σωματείο ή ΜΚΟ, με μανδύα φιλότεχνο ή φιλάνθρωπο, που έχει προσεγγίσει περιφέρειες και συνεργάζεται σε έργα υψηλού κόστους, χωρίς δημόσια λογοδοσία και ευθύνη, συμπράττει ως διευκολυντής / facilitator ή μικροχορηγός σε μεγάλα έργα δημοσίου συμφέροντος που απορροφούν εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους πολλών δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, οποιοσδήποτε ιδιώτης θα έβαζε δικά του χρήματα για ένα αρχαιολογικό έργο και θα εμφανιζόταν ως οιονεί χρήστης / ιδιοκτήτης / εργολάβος, ενεργώντας ανενόχλητος έξω από τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου.

Τελικά, αποτράπηκε το έγκλημα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το άρθρο 67 στο σχέδιο νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων θα καταργούσε μια γραφειοκρατική διαδικασία που καθυστερεί έργα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, με συμβαλλόμενους το υπουργείο Πολιτισμού και ιδιώτες. Αυτήν την εξήγηση δίνει, με σημερινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) στην, όπως την χαρακτηρίζει, «παρεξήγηση» που δημιούργησε το πολυσυζητημένο άρθρο το οποίο και απέσυρε τελικά η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη «προκειμένου να αποσοβηθεί η ένταση που δημιουργήθηκε».

Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού «διαψεύδει τις αιτιάσεις σχετικά με το άρθρο 67 του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα το οποίο παρουσιάστηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη και Νίκο Φίλη ως άρθρο-κερκόπορτα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε μεγάλα αρχαιολογικά έργα».

Με τη σημερινή του ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ θεωρεί σημαντικό να διευκρινίσει τα εξής:
«Το ΥΠΠΟΑ, με το άρθρο 67 ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα των υπηρεσιών του, και εισηγήθηκε την κατάργηση μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας η οποία επιβαρύνει τη λειτουργία των συλλογικών του οργάνων και καθυστερεί την υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων, χωρίς να προσθέτει κάτι σε επίπεδο ουσιαστικού ελέγχου των επεμβάσεων στα μνημεία, δεδομένου ότι όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι του αρχαιολογικού νόμου έχουν προηγηθεί της σύναψης των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

Η τόσο παρεξηγημένη διάταξη του άρθρου 67 προσέθετε στον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002 το εξής εδάφιο: «Δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, στις οποίες συμμετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η διάταξη αυτή είχε ως στόχο να καταργήσει την επιπλέον έγκριση αποκλειστικά και μόνο σε προγραμματικές συμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και παρακολουθεί διά των υπηρεσιών του το ΥΠΠΟΑ. Τις προγραμματικές συμβάσεις τις υπογράφει είτε ο ίδιος ο υπουργός, είτε, με εντολή του, αρμόδιο εξουσιοδοτημένο όργανο του ΥΠΠΟΑ. Στις περιπτώσεις αυτές, η έγκριση υλοποίησης του έργου από τρίτο προκύπτει από την προσυπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η οποία σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει την έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων των οργάνων του ΥΠΠΟΑ (όπως πχ του α εδαφίου του άρθρου 10 του Ν. 3028/2002).

Κατά συνέπεια, οι αιτιάσεις περί προσπάθειας κατάλυσης της συνταγματικά προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς καταδεικνύουν ότι αυτοί που τις εκφέρουν δεν έχουν βασικές γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα, αφού α) στις προγραμματικές συμβάσεις βάσει νόμου (άρθρο 100 του ν. 3852/2010) συμμετέχουν φορείς του δημόσιου τομέα όπως δήμοι, περιφέρειες, εκκλησία και πανεπιστήμια (όχι οποιοσδήποτε ιδιώτης) και β) υπάρχει ένα πλέγμα διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου που διασφαλίζουν την παρακολούθηση των επεμβάσεων σε μνημεία από το ΥΠΠΟΑ (π.χ. σήμα διακοπής εργασιών) και άρα η οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της βασικής απαίτησης του άρθρου 10 του αρχαιολογικού νόμου θα ήταν εκ των πραγμάτων ατελέσφορη».

3 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s