ΕΘΝΙΚΑ

EKTAKTO! Μέτρα ανάσχεσης των τουρκικών σχεδιασμών («ΒΡΟΜΙΚΟ» Plan B)….

Το πλαίσιο Γκουτέρες, οι τουρκικοί σχεδιασμοί για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους και το φημολογούμενο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς και μέτρα αντίδρασης της πλευράς μας που θα αντιμετωπίζουν αυτούς τους τουρκικούς σχεδιασμούς ήταν στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και σχεδιασμών που δεν έχουν στόχο της επίλυση του Κυπριακού.

Παράληλλα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Από την πλευρά τους οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν επί το πλείστων την δυσαρέσκεια τους καθώς δεν άκουσαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο ότι θα πρέπει να εξεφρεθεί ο τρόπο για επενέναρξη των συνομιλιών. Με ασπίδα το πλαίσιο Γκουτέρες, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου καθώς όταν διεξάγεται διάλογος η Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, είπε ο κ Νεοφύτου.

Βλέπουμε ότι η Τουρκία σταδιακά εξαγγέλλει μέτρα για το σχέδιο Β’, για αυτό και θεωρούμε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να αξιοποιηθεί και να είναι ξεκάθαρη η θέση της ε/κ πλευράς ότι στη βάση αυτού του πλαισίου είμαστε πανέτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου, από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας θα διαπιστώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το πλαίσιο που έχει θέσει ο ίδιος για το ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε απο την πλευρά του ότι «ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες των εξελίξεων μετά το Κρανς Μοντάνα». Εκφράζοντας την ανησυχία του για τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ο κ. Κυππριανού ανέφερε ότι, «η Τουρκία δημιουργούσε τετελεσμένα όταν σταματούσαμε τις διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας πως «το πιο ασφαλές φάρμακο είναι να βρούμε τρόπο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσει

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τοποθέτησή του, στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, έθεσε ένα πλαίσιο που εμάς μας ικανοποιούσε, και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να αξιοποιήσουμε εκείνα τα δεδομένα τα οποία είχαν διαμορφωθεί».

Ο τρόπος αντιμετώπισης των καινούργιων τουρκικών προκλήσεων πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρία επίπεδα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

«Το πρώτον είναι όλες οι ενέργειες να στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατηγικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δεύτερον είναι όσον το δυνατό να αποτρέπουν ενέργειες ή πράξεις από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που θα οδηγούν στην αναβάθμιση του και τέλος ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο πλαίσιο ή κάποια δραστηριότητα για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων, την επανένταξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως για το πώς θα μπορέσει η στρατηγική της Τουρκίας να μην αποδώσει αυτά που η Τουρκία ενδεχομένως επιθυμεί», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα η σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και κυρίως κάποιες από τις πτυχές της συζήτησης ιδιαίτερα αποκαλυπτικές «που επιβεβαιώνουν, ακριβώς, αυτά όλα τα οποία είχαμε προβλέψει γύρω από τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, αλλά και την τακτική την οποία θα ακολουθούσε στην Ελβετία κατά την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποσύρει γραπτώς, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του μετά το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να έχουμε απτές ενδείξεις ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις θέσεις της στα ζητήματα της ασφάλειας, θα μας φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

H Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι παρά το ότι ζήτησε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα με τις θέσεις της δικής μας πλευράς, εντούτοις αυτός αρνήθηκε να το πράξει.

Είπε επίσης ότι «μας ανακοινώθηκε ότι θα παρθούν μέτρα για την πρόληψη των νέων τετελεσμένων που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε συνάρτηση με τα μαρωνίτικα χωριά και την Αμμόχωστο και ενδεχομένως και με την επιτροπή των περιουσιών. Δεν μας ανακοινώθηκε όμως ποια είναι αυτά μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και την ΕΕ», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι στο Κραν Μοντανά «έχει τεθεί η ταφόπλακα της διαδικασίας που ακολουθείτο τόσο χρόνια και ειδικότερα της στόχευσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε διζωνική ούτε ομοσπονδία», κατέληξε.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια σε σχέση με την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Περδίκης είπε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να υιοθετήσει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καθότι, όπως σημείωσε, περιέχει και αρνητικά.Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, στη σημερινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε «σε αδρές γραμμές» για τις κινήσεις στις οποίες προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, ενώ τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του Κινήματος Οικολόγων, κατέθεσαν επιπλέον μέτρα και εισηγήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, καθώς το πλαίσιο αυτό είναι «εσφαλμένο και επικίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεάδης αφού ανέφερε ότι αρκετό μέρος της συνεδρίας αναλώθηκε στο τι συνέβη στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα, είπε πως οι επόμενες συνεδρίες πρέπει να αναλωθούν στο τι θα πράξουμε την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.

«Όσον αφορά την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμείς εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας καθώς τυχόν παραμονή του στο συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ δεν αποτελεί ρεαλισμό, δεν αποτελεί ρεαλισμό αλλά αποδείχθηκε ότι είναι εσφαλμένο και επικίνδυνο», πρόσθεσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s