ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ – Ο ΜΑΚΡΟΝ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ! (βίντεο)


«Πονοκέφαλος» για τον χαϊδεμένο της ελίτ…

Ο Emmanuel Macron τροφοδοτεί ένα μεγάλο σχίσμα Ανατολής-Δύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πιέζει για κανόνες προστασίας των Γάλλων εργαζομένων από τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό εργασίας των ανατολικών κρατών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει το «κοινωνικό ντάμπινγκ» στη Γαλλία, όπου οι εταιρείες απασχολούν φθηνότερα εργατικά χέρια από τα φτωχότερα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, απειλώντας τις θέσεις εργασίας των Γάλλων εργαζομένων, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα για τους κανόνες βάσει των οποίων, για παράδειγμα, ένας Βούλγαρος οδηγός φορτηγού, ή ένας Λιθουανός χτίστης, μπορούν να εργαστούν στη Γαλλία για περιορισμένο χρονικό διάστημα με μισθούς ανατολικής Ευρώπης, συχνά κάτω από το ελάχιστο επίπεδο που εγγυάται η πλούσια δυτική Ευρώπη.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία λένε ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να ανταγωνίζονται σε χαμηλότερες τιμές – όπως και οι πιο ανεπτυγμένες δυτικές χώρες της ΕΕ ανταγωνίζονται για ποιοτικά προϊόντα και τεχνογνωσία – για να συμβαδίσουν, μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής στασιμότητας.

Η διαμάχη διαμορφώνεται ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει το μπλοκ, επιδεινώνοντας μια ρήξη Ανατολής-Δύσης, καθώς επιδιώκει ενότητα για την αντιμετώπιση του Brexit.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει αυστηρότερους κανόνες για το «κοινωνικό ντάμπινγκ» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στις 23-25 Αυγούστου, όταν θα διεξάγει επίσης συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «σημαντικό σύμβολο, καθώς πρόκειται για χώρες οι οποίες στο παρελθόν έχουν παραμεληθεί, ή αγνοηθεί από τη Γαλλία, ή τουλάχιστον αισθάνονται σαν να συνέβη αυτό».

Ο Macron υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του να μεταρρυθμίσει τη γαλλική εργατική νομοθεσία για να ξεκινήσει η αναζωογόνηση της γαλλικής οικονομίας.

Προς το παρόν, ο εργατικός νόμος της Γαλλίας αποτελείται από 3.324 σελίδες που ρυθμίζουν όλες τις πτυχές της δομής εργασίας, από πυρκαγιές, μέχρι την υγεία και την ασφάλεια.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στη χώρα αντιστέκονται εδώ και χρόνια στη μεταρρύθμιση του κώδικα, φοβούμενες για επιδείνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η χώρα είναι γνωστή για το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, που εισήχθη υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990, που είχε αποτέλεσμα δίωρα μεσημεριανά γεύματα και τους εργαζόμενους συχνά να πηγαίνουν στο γραφείο μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Εάν οι εταιρείες θέλουν οι εργαζόμενοι τους να εργάζονται περισσότερες από 35 ώρες, πρέπει να πληρώσουν μεταξύ 10 και 50% επιπλέον ανά ώρα.

Ο πολιτισμός αλλάζει σιγά-σιγά, με τον προκάτοχο του Macron, François Hollande, τον περασμένο Ιανουάριο, να δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευτούν τις περισσότερες ώρες και να μειώσουν τις υπερωρίες στο προσωπικό.

Ωστόσο, οι αλλαγές καταπολεμήθηκαν έντονα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την αριστερή πτέρυγα του προηγούμενου κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ στις αρχές του 2016 πέρασαν δύο μήνες αδιάκοπης μαζικής διαμαρτυρίας ενάντια στις προτάσεις.

Η νίκη του Macron τον Μάιο με το νεοσύστατο κεντρικό κόμμα En Marche σηματοδότησε μια αλλαγή στη διάθεση στη Γαλλία, ωστόσο οι σχολιαστές ανησυχούν τώρα ότι δεν θα προχωρήσει στην υπόσχεσή του να δώσει στους εργοδότες περισσότερες διαπραγματευτικές δυνάμεις με τους εργαζόμενους.

Από τότε που έγινε πρόεδρος, η δημοτικότητα του Macron μειώθηκε δραματικά κατά 14 μονάδες.

Ο ειδικός επενδύσεων, Jonathan Fenby, δήλωσε στο CNBC: «Αυτός ο εργατικός νόμος είναι απολύτως απαραίτητος για τον Macron, αν δεν τον περάσει, θα είναι ένα χαστούκι με πολλούς τρόπους. Πρέπει να τον περάσει».

«Ο Hollande υποχώρησε μεγαλοπρεπώς, ο Macron πρέπει να επιμείνει».

express.co.uk

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s