ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Οδηγίες σε διπλωμάτες να απαντούν… αόριστα


Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν ερωτήματα που εγείρονται από ξένες κυβερνήσεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει για να εμπλακεί εκ νέου η κυβέρνηση του Ντόνταλντ Τραμπ στην παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται διπλωματικό σημείωμα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, το οποίο έχει δει.

Το σημείωμα του κ. Τίλερσον προς τις πρεσβείες την περασμένη Παρασκευή αναφέρει επίσης ότι οι διπλωμάτες πρέπει να καταστούν σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν ορυκτά καύσιμα.

Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία, το σημείωμα λέει στους διπλωμάτες να αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων θα θέτουν ερωτήματα όπως «έχουν οι ΗΠΑ πολιτική για την αλλαγή του κλίματος;» και «αν η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση ορυκτών καύσιμων αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;»

Αν ερωτηθούν για παράδειγμα «ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης για εκ νέου εμπλοκή στη Συμφωνία του Παρισιού;» η απάντηση θα πρέπει να είναι αόριστη: «αξιολογούμε σειρά παραγόντων. Δεν έχω πληροφορίες για να μοιραστώ όσον αφορά την φύση ή τη χρονική στιγμή της διαδικασίας», συμβουλεύει το σημείωμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να απαντήσει όταν κλήθηκε να σχολιάσει το σημείωμα.
Η καθοδήγηση του ΥΠΕΞ διευκρινίζει ότι αυτή την ώρα «δεν υπάρχουν σχέδια για επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση του κειμένου της Συμφωνίας του Παρισιού».

Αλλά προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος είναι ειλικρινής στη δέσμευσή του να προσπαθήσει να βρει μια οδό για να εμπλακεί εκ νέου κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η διοίκηση Τραμπ αξιολογεί προσχέδιο έκθεσης η οποία συντάχθηκε από επιστήμονες από 13 ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες η οποία δείχνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενέχουν βραχυπρόθεσμα μεγάλους κινδύνους για τις ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο αναφορικά με το προσχέδιο, το οποίο δημοσίευσαν οι New York Times τη Δευτέρα.

ΚΥΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s