ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ HF

Αποκαλύπτουμε… ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ… ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΕΘΙΣΜΟΣ»

Η ευρωζώνη δημιουργεί έναν επικίνδυνο εθισμό όσον αφορά τη… σχέση της με το χρέος, ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από το γράφημα του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όταν η οικονομική κρίση της ευρωζώνης το 2012 έφτασε στο πικ της, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας του μπλοκ. Από τότε, η κεντρική τράπεζα εφήρμοσε πειραματικά και ακραία μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν και ταυτόχρονα έριξε τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ τώρα έχει αξία μεγαλύτερη από 4 τρισεκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται μάλιστα σε αυξανόμενη τροχιά κάθε μήνα.

Η επιτυχία, ωστόσο, των μέτρων είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη, ενώ ο Ντράγκι είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων, να υπερασπιστεί τις ενέργειες του. Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία; Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από το 2% που επιδιώκει η ΕΚΤ και η ανεργία εξακολουθεί να είναι σχεδόν 10%, με συνέπεια η ΕΖ να παραμένει ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους της παρά την τρέχουσα πολιτική…

Δείτε τα σχετικά γραφήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Stefan Isaacs της M & G Investments, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τελικά η ΕΚΤ ακολούθησε άλλες κεντρικές τράπεζες που ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα έβαζαν 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ μέσω αγορών ομολόγων έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Το πρόβλημα: Παρά την σημαντική επέκταση του ισολογισμού της, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να επεκτείνει το πρόγραμμα QE (ποσοτικής χαλάρωσης) τόσο από άποψη μεγέθους όσο και από εταιρικά ομόλογα. Τώρα βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο ποσό που φτάνει τα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ντράγκι έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε αυστηρότερη εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα γίνει σταδιακά».

Και συμπλήρωσε: «Αλλά υπάρχουν σαφώς κάποιοι στο Διοικητικό Συμβούλιο που ανησυχούν για τις αρνητικές συνέπειες ενός συνεχώς διευρυνόμενου ισολογισμού και τις επιπτώσεις που θα έχει αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα: Ο εθισμός της Ευρωζώνης στο χρέος και κατά συνέπεια η ικανότητα της ΕΚΤ να αποχωρήσει από την εξαιρετικά χαλαρή στάση της».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s