ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΕΦΙΑΛΤΗ…


ΚΑΛΑΜΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ… και πολλά άλλα μέτωπα, τόσο τις προηγούμενες ημέρες, όσο -φοβόμαστε- και τις επόμενες… Εφιάλτης δίχως τέλος για τη χώρα μας… ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ

Ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου. Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

Διακοπή έχουμε κυκλοφορίας στην είσοδο Καπανδριτίου & στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα. Αποκατάσταση κυκλοφορίας στη Λ.Μαρκοπούλου με Αγ. Αποστόλων.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι. Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι περισσότερες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε ένα 24ωρο

Οι περισσότερες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν από χθες στις 6 το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί.

Όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής συνολικά το 24ωρο που πέρασε εκδηλώθηκαν 91 πυρκαγιές οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν πολύ γρήγορα υπό έλεγχο.

Αυτήν την ώρα εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά του Καλάμου σε εξέλιξη είναι 12 ακόμη φωτιές στη Ζάκυνθο. Τα πλέον σοβαρά μέτωπα είναι αυτά στο Κοιλιωμένο, στο Καταστάρι και στο Παλιό Χωριό του δήμου Αρτεμισίου.

Χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στην Κεφαλονιά από τις οποίες τέσσερις είναι σε εξέλιξη χωρίς όμως να εμπνέουν ανησυχία.

Ανησυχία δημιούργησε η φωτιά στην Καβάλα η οποία είχε μια αναζωπύρωση που όμως αντιμετωπίσθηκε και σύμφωνα με την πυροσβεστική η κατάσταση είναι καλύτερη.

Τρία νέα μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο

Τρία νέα μέτωπα στη Ζάκυνθο, σε Γαλάρο, Άγιο Λέοντα και ΄Άγιο Νικόλαο Βολιμών

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, πολυτελείς βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπο έλεγχο.

Να κηρυχθεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητά ο Δήμος

Την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον ‘Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο».

«Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή», επισήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου.

Αυτή τη στιγμή, στο Δημαρχείο Ζακύνθου έχει στηθεί ένα κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων, καθώς αναμένεται πολύ δύσκολη νύχτα, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος νέων εστιών.

Τέλος, στην Ζάκυνθο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και για τους εμπρηστές που φέρονται να ευθύνονται για τα μέτωπα πυρκαγιάς.

Μάχη με τις φλόγες και στην Κεφαλονιά

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στις περιοχές Δοριζάτα και Λειβαθώ.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη βρίσκεται στις περιοχές για την κατάσβεση των δύο μεγάλων εστιών, ενώ σύμμαχος της φωτιάς είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Από την πυρκαγιά στη Λειβαθώ, δεν έχουν ρεύμα τα χωριά Βλαχάτα και τα Μουσάτα.

Με το πρώτο φώς της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη συνδράμουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

9 replies »

 1. ΑΦΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΕΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. ΜΕΤΑ ΚΑΙΝΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΙΝΟΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΚΑΙΓΑΝ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 70.
  ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΩ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΕΝΩ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ! ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΝΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ.

  Μου αρέσει!

 2. ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ!

  «Η δήθεν δήλωση
  Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο –διότι περί μύθου πρόκειται– ο Χένρι Κίσινγκερ, δήλωσε τα εξής:
  «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».
  Υποτίθεται ότι ο Κίσινγκερ τη δήλωση αυτή την έκανε σε ομιλία του το 1994 με την ευκαιρία της βράβευσής του από αμερικανούς επιχειρηματίες. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε η Λιάνα Κανέλλη (μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ) στο περιοδικό Νέμεσις που εκδίδει. Ως πηγή της η κ. Κανέλλη επικαλέστηκε δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Turkish Daily News (της 17.2.1997)»

  «ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ» Δὲν ὐπάρχουν καὶ εἶναι πλαστά! Τὸ διατυμπανίζουν ἀρκετοί, ἄν φυσικὰ διαβάσει κάποιος τὴν ὅλη ἱστορία θὰ καταλάβει ἄν εἶναι πλαστὰ καὶ ἄν εἶναι ἐπινόηση κάποιων κακόβουλων, ποὺ παρεπτόντως πρέπει νὰ ἦταν πολὺ μεγάλα μυαλά, διότι ἡ ἱστορικὴ πραγματικότητα τὰ ἔχει ἐπιβεβαιώσει μέχρι κεραίας.

  Ὅλα λοιπὸν αὐτὰ εἶναι κακόβουλα καὶ πλαστὰ καὶ βέβαια οἱ δηλώσεις Κίσσιγκερ, τώρα πὼς γίνεται καὶ ἐπληρώνονται κατὰ γράμμα εἶναι ἀπορίας ἄξιον καὶ ΜΕΓΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ.
  ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!
  Λέω ἐγὼ τώρα, ὁ ἄσχετος καὶ συνομωσιολόγος.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s