ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ…


Διατροφική κρίση ενόψει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη… «Θα μπορούσαμε να χάσουμε μεγάλο ποσοστό των κυριότερων καλλιεργειών»!

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει μειώσει τη συγκομιδή τεσσάρων από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη από μια ομάδα ερευνητών.

Ο καθηγητή γεωργικής και βιολογικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Florida, Senthold Asseng, δήλωσε στο Sputnik ότι οι σοδειές του σιταριού, του ρυζιού και του καλαμποκιού έχουν μειωθεί και αν και η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να επηρεάζει την καλλιέργεια, σε ορισμένες χώρες μπορεί να αυξήσει τις σοδειές.

«Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάσαμε πώς η θερμοκρασία θα επηρεάσει τις μεγάλες καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και τη σόγια και διαπιστώσαμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή, ή αύξηση της θερμοκρασίας, θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση και την παραγωγή αυτών των μεγάλων καλλιεργειών», είπε ο Asseng.

Μίλησε επίσης για το πώς η άνοδος της θερμοκρασίας τα τελευταία 50 χρόνια έχει επηρεάσει τα δεδομένα παραγωγής και ποιες χώρες είναι πιο επιρρεπείς στην απώλεια καλλιεργειών.

«Το καλαμπόκι στις ΗΠΑ θα χάσει περίπου 10 τοις εκατό για κάθε βαθμό παγκόσμιας αλλαγής θερμοκρασίας. Σε αυτή τη μελέτη βλέπουμε επίσης κάποιες διαφωνίες με άλλες μεθόδους μέτρησης της θερμοκρασιακής αλλαγής», δήλωσε ο καθηγητής.

Εξετάζοντας εάν υπάρχουν κάποιες θετικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις καλλιέργειες, ο καθηγητής είπε ότι σε ορισμένες περιοχές και χώρες, μια αύξηση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των σοδειών.

«Στο βόρειο τμήμα της Κίνας μπορούμε να δούμε αύξηση 2% ανά βαθμό θερμοκρασίας. Τα ίδια για το ρύζι και τον αραβόσιτο στη Γαλλία, όπου θα μπορούσαμε να δούμε αύξηση 4%. Για ορισμένες καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, η αύξηση της θερμοκρασίας δίνει μια μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης, η οποία αυξάνει την σοδειά εν συνεχεία», ανέφερε ο Asseng.

Μίλησε περαιτέρω για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είπε ότι αν υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο «θα μπορούσαμε να δούμε μια απώλεια κατά ένα τέταρτο, από αυτές τις μεγάλες καλλιέργειες. Αυτές οι καλλιέργειες προμηθεύουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας διατροφής αυτή τη στιγμή, έτσι θα μπορούσαμε θεωρητικά να χάσουμε αρκετά μεγάλο μέρος των σημαντικών καλλιεργειών», δήλωσε ο καθηγητής.

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στην Κίνα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τις Φιλιππίνες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη αντικρούει ένα επιχείρημα που διατύπωσαν όσοι μιλούν κατά του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής επειδή ισχυρίζονται ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις CO2 θα αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ενώ μια αυξημένη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη όταν τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι περιορισμένα, θα αυξήσει επίσης τη θερμοκρασία του θόλου φύλλων από πιο κλειστά στόματα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της ικανότητάς τους να απορροφούν το CO2.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να αυξήσουν την ατμοσφαιρική απορρόφηση του νερού στα φυτά και στο έδαφος, να επιδεινώσουν τα κύματα της θερμότητας και να διεγείρουν τα παράσιτα και τα ζιζάνια.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα σημείωσαν ότι διαφορετικές καλλιέργειες ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διάφορες περιοχές και υπό διαφορετικές συνθήκες, γι’ αυτό κάλεσαν για αυξημένες τοπικές αναλύσεις και στρατηγικές.

«Αυτές οι επιπτώσεις θα διαφέρουν επίσης σημαντικά για τις καλλιέργειες και τις περιφέρειες και ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις και το ατμοσφαιρικό CO2 και έτσι χρειάζεται επειγόντως η ανανέωση των εθνικών προγραμμάτων έρευνας και επέκτασης για την αντιστάθμιση των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ειδικές στρατηγικές προσαρμοστικότητας για τις καλλιέργειες και τις περιφέρειες», ανέφερε η έρευνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s