ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: Ιδού το πλαίσιο Γκουτέρες και οι Τ/κ προτάσεις (βίντεο)


Υπάρχουν όντως επικίνδυνα στοιχεία στο πλαίσιο Γκουτέρες έξι σημείων; Είναι θέμα ερμηνείας του τελικού κειμένου.

Το οποίο διαμορφώθηκε την 4η Ιουλίου, σε συνάντηση Αναστασιάδη, Ακιντζί, Άιντα, μετά από επικοινωνία του Νορβηγού με τον ΓΓ.

«Βασισμένος στις συζητήσεις που είχα μαζί του και τα σχόλια του, θέλω να ξεκαθαρίσω τα σημεία που ήγειρε» ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Για τα αμιγώς Ε/κ ενδιαφέροντος ζητήματα ασφάλειας – εγγυήσεων και εδαφικού, αναφέρει αυτολεξεί:

1. Ασφάλεια/Εγγυήσεις

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που θέλουμε είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση του παλαιού. Θέλουμε τον τερματισμό του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεων. Η παρούσα κατάσταση πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφαλίσεων που όλοι οι Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες θα νιώθουν ασφαλείς.

Και από ένα εύρωστο μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει εξωτερικά στοιχεία (διεθνές τμήμα: ΗΕ, πολυεθνική δύναμη και φιλικές χώρες). Οι εγγυήτριες δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τον εαυτό τους

2. Στρατεύματα:

Θα υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη μέρα και μετά μείωση σε αριθμούς ισότιμους με την παλαιά Συνθήκη Συμμαχίας (το χρονοδιάγραμμα και ο μηχανισμός επιβεβαίωσης πρέπει να συμφωνηθούν). Σε σχέση με το θέμα της ρήτρας αναθεώρησης ή καταληκτικής ρήτρας, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο. Πρέπει να συζητηθούν επίσης οι όροι εντολής, οι στόχοι, οι υποχρεώσεις κλπ.

3. Εδαφικό:

Η Τ/κ πλευρά πρέπει να προσαρμόσει το χάρτη της με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Ε/κ πλευράς σε σχέση με συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως σε ότι αφορά τη Μόρφου.

Τα υπόλοιπα τρία σημεία αναφέρονται στα αιτήματα της Τ/κ πλευράς και τις αξιώσεις της Τουρκίας, με τρόπο που ακόμη προκαλεί αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

4.Περιουσιακό:

Υπάρχουν δύο αρχές. Για τις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή, πρέπει να οικοδομηθεί ένα καθεστώς που θα δίνει προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη, όχι όμως 100%.

Για τις περιοχές που δεν θα τύχουν αναπροσαρμογής, πρέπει να οικοδομηθεί καθεστώς που θα δίνει προτεραιότητα στον χρήστη, όχι όμως 100%. Συγκεκριμένα εργαλεία πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.

5. Ισότιμη μεταχείριση:

Σε ότι αφορά τη μόνιμη διαμονή Τούρκων υπηκόων, θα πρέπει να υπάρχει ποσοστό και αυτό πρέπει να είναι ισότιμο (equitable) με τους υπηκόους της Ελλάδας που θα αποκτούν μόνιμη διαμονή. Από την ποσόστωση εξαιρούνται οι φοιτητές, οι τουρίστες και οι εποχικοί εργάτες. Απαιτείται περαιτέρω συζήτηση για το τι εστί ισότιμο ποσοστό.

6. Aποτελεσματική συμμετοχή:

Πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το ζήτημα της ευνοϊκής Τ/κ ψήφου – εννοεί τη μία θετική ψήφο (πότε, κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποια σώματα και ποιοι οι σχετικοί μηχανισμοί άρσης αδιεξόδου).

Επίσης και άλλα εκκρεμούντα ζητήματα στο διαμοιρασμό εξουσιών, όπως η απαίτηση της Τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής Προεδρία, πρέπει να συζητηθούν.

Η κατά το δοκούν ανάγνωση του πλαισίου, το οποίο από την 30η Ιουνίου ανέπτυξε ο κύριος Γκουτέρες, εξυφαίνεται και από τις προτάσεις που κατέθεσε η Τ/κ πλευρά την 3η Ιουλίου στο πλαίσιο όπως αναφέρει, των σημείων του ΓΓ. Μερικές εξ αυτών που προκαλούν αλγεινή εντύπωση είναι:

Τ/Κ ανάγνωση

1. Aσφάλεια/Εγγυήσεις:

Η συνθήκη εγγυήσεων θα πρέπει να προσαρμοστεί μόλις ολοκληρωθούν οι αλλαγές (mutatis mutandis) στη νέα τάξη πραγμάτων και η εφαρμογή της λύσης θα πρέπει να παρακολουθείται από μιας επιτροπή που θα συσταθεί από τη Συνθήκη της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Θα υπάρξει αναθεώρηση και όχι καταληκτική ρήτρα μετά από τρεις προεδρικές θητείες.

2. Στρατεύματα:

Θα υπάρξει σημαντική (όχι ραγδαία) μείωση και με βάση την πορεία εφαρμογής τα στρατεύματα θα μειώνονται σταδιακά. Θα υπάρξει μόνιμη δύναμη που δεν θα υπόκειται σε καταληκτική ρήτρα, ενώ στη Συνθήκη της Νέας Τάξης Πραγμάτων θα πρέπει να ενσωματωθούν ένα πρωτόκολλο της Συνθήκης Συμμαχίας καθώς και οι μεταβατικές συμφωνίες ασφάλειας

3. Eδαφικό:

Η Τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τις προτάσεις της με την προϋπόθεση ότι στη συνολική συμφωνία θα επισυναφθεί ολοκληρωμένο έγγραφο που θα εγκαθιδρύει τον τρόπο επανεγκατάστασης όσων θα μετακινηθούν σε παρόμοια περιουσία και θα λαμβάνει υπόψη όλα τα οικονομικά δεδομένα.

Στα περί ισότιμης μεταχείρισης ζητά ίση μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων με τους Έλληνες και διευκρίνιση ότι αυτό θα περιοριστεί στο Κυπριακό έδαφος – προφανώς για να μην υπάρξει αντίδραση από την Ε.Ε.

Οι προτάσεις τους στο περιουσιακό κινούνται στις παραμέτρους Γκουτέρες και τα δικαιώματα των χρηστών έναντι των ιδιοκτητών ενώ επαναλαμβάνουν ότι η πολιτική ισότητα σημαίνει χωρίς συζήτηση και εκ περιτροπής Προεδρία (ανά 20 μήνες με πρώτο τον Ε/κ Πρόεδρο) καθώς και θετική Τ/ ψήφο σε όσα σώματα δεν υπάρχει αριθμητική ισότητα.

sigmalive

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s