ΕΘΝΙΚΑ

Παρακαλάει τον κόσμο να γυρίσει στις διαπραγματεύσεις ο Ανα(ν)στασιάδης!


Επιστολές προς ΟΗΕ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων – Την ίδια στιγμή… Τουρκία: «Nα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους»…

Την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ύστερα από καλή προετοιμασία και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με επιστολές του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ξένες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, τη θέση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος απόψε στην εκδήλωση του Σωματείου «ΓΙΑΣΟΥΜΕΙΑ» στο Δασάκι της Άχνας.

Ερωτηθείς για την αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει την ευκαιρία και διά ζώσης και γραπτώς να προβάλει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ήδη με επιστολές μου προς τους Αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρώπης, της Ισλαμικής Διάσκεψης, των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα έχω επαναλάβει την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκεί να γίνει καλή προετοιμασία και μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί στο περίγραμμα των θέσεων του Γενικού Γραμματέα», είπε.

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε και για το χρόνο εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

«Μετά από αρκετό προβληματισμό και ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας της χώρας, η απόφασή μου θα εξαγγελθεί στις 14 Οκτωβρίου», ανέφερε.

Τουρκία: «Nα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους»

Ενώ καθορίζονται βήματα για τη λύση του Κυπριακού, ταυτόχρονα πρέπει να επικεντρώνονται και στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακντάγ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα είχε περιεκτικές συνομιλίες με όλες τις πλευρές. Ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά είδε πως την ευνοεί η καταδίκη του Κυπριακού σε μη λύση και ότι “έπαιξε αρνητικό ρόλο η ένταξη του ε/κ τομέα στην ΕΕ σε μια ακατάλληλη στιγμή με άδικο τρόπο”.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι ενώ «από τη μια καθορίζονται διπλωματικά βήματα για τη λύση, από την άλλη πρέπει να υπάρχει επικέντρωση στην ανάπτυξη της ΤΔΒΚ».

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να είναι στόχος για την Τουρκία και πως σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται γι’ αυτό το θέμα.

philenews/KYΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s