ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ…. Τ/κ ζητούν €40 εκατ. για τη βάση Α. Παπανδρέου….

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ….

Ναι, Τουρκοκύπριοι διεκδικούν όντως μεγάλο μέρος της γης στην οποίαν κτίστηκε η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και προσωπικά ανέλαβα ως διαχειριστής της περιουσίας», ανέφερε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ο κ. Γιαννάκης Παπάς, ο οποίος απέστειλε στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ εφημερίδα και αντίγραφο απόφασης του Δικαστηρίου το οποίο τον όρισε διαχειριστή.

Ο κ. Παπάς ανέφερε επίσης ότι αγόρασε τη γη από τους κληρονόμους του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη και μάλιστα πλήρωσε στο Κτηματολόγιο, όπως είπε, τέλη €30.000.

Παρόλα αυτά η γη δεν μεταβιβάστηκε ακόμη επ’ ονόματι του λόγω της στάσης που τήρησε το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είπε, τώρα οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη επανέρχονται και του ζητούν να τους επιστρέψει την περιουσία τους με σκοπό να την πουλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή σε άλλους Τουρκοκύπριους.

Σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της γης στο οποίο κτίστηκε η βάση ανήκε σε Ελληνοκύπριους και απαλλοτριώθηκε, τις απέρριψε και υποστήριξε πως κατέχει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος της γης στην οποίαν κτίστηκε η αεροπορική βάση καθώς και σημαντικό τμήμα του αεροδρομίου Πάφου αλλά και προσφυγικών συνοικισμών, του ανήκουν.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Παπάς ενδιαφέρθηκε να αγοράσει μεγάλη έκταση γης στην Τίμη με σκοπό να εγκαταστήσει εκεί φωτοβολταϊκά.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικώτης φέρεται να του ανέφερε ότι η γη για την οποίαν ενδιαφέρεται ανήκει σε Τουρκοκύπριο, οπόταν τον εντόπισε στο Μαϊάμι τηλεφωνικώς. Συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και ο κληρονόμος του ανέφερε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει ξανά στην Κύπρο, οπόταν ενδιαφέρεται να πουλήσει το σύνολο της περιουσίας που κληρονόμησε και που ανερχόταν σε 1.500 σκάλες.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου 2015, ο κ. Παπάς αναφέρει ότι λόγω του γεγονότος ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν χειρίστηκε την υπόθεση του, προχώρησε στην καταχώρηση δύο αγωγών τις οποίες ήταν έτοιμος να τερματίσει, αν κατέληγε σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποίαν πρότεινε να πουλήσει την επίμαχη έκταση γης.

Εξάλλου, σε επιστολή του ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2014 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπάς αναφέρει και τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου εκτίσθη και κατασκευάσθη εξ ολοκλήρου ή σχεδόν εξ ολοκλήρου επάνω σε ακίνητα συνολικής εκτάσεως πέραν των 500.000 τετρ. μέτρων, στην Τίμη Πάφου.

Τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε τρεις αποβιώσαντες Τουρκοκύπριους (μία Τουρκοκύπρια, στον σύζυγο και στον αδελφό της) καθώς και στη σύζυγο και τη θυγατέρα του αδελφού, που βρίσκονται εν ζωή.

Στους κληρονόμους ανήκει και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Επίσης αριθμός κτημάτων των ιδίων Τουρκοκυπρίων εχρησιμοποιήθη για την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών, τους οποίους κατέχουν σήμερα και χρησιμοποιούν πρόσφυγες.
Καμμιά απαλλοτρίωση δεν έλαβε χώραν για τις πιο πάνω περιουσίες, η σημερινή αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των €50.000.000.

Τόσο οι αποβιώσαντες Τουρκοκύπριοι όσο και η σύζυγος και η θυγατέρα του ενός από αυτούς εγκατέλειψαν την Κύπρο από το 1969 και εγκατεστάθησαν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Κωνσταντινούπολη. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι δικαιούνται σε ανάκτηση κατοχής των περιουσιών τους ή αποζημιώσεις για απώλεια χρήσεως τους ή στην καταβολή της σημερινής αξίας τους, αν απαλλοτριωθούν από το Κράτος.

Για τις περιουσίες των αποβιωσάντων, η θυγατέρα του ενός, ονόματι Dervishe Orhan Kahya, εξασφάλισε διαχειριστικά διατάγματα από τα Κυπριακά Δικαστήρια. Τοιουτοτρόπως, όλες οι περιουσίες ελέγχοντο από την Dervishe, υπό την προσωπική της ιδιότητα και υπό την ιδιότητα της ως διαχειρίστρια της περιουσίας των αποβιωσάντων, καθώς και από τη μητέρα της Ferhan Orhan Kayia, για τις περιουσίες που είναι εγγεγραμμένες στο όνομα αυτής.

Πριν από δύο περίπου χρόνια συμφώνησα με την Dervishe και τη μητέρα της και αγόρασα μέσω εταιρείας μου όλες τις περιουσίες, τόσο τις δικές τους όσο και των αποβιωσάντων, στην Πάφο και στη Λεμεσό. Τούτο έπραξα κατόπιν γραπτής γνωμάτευσης του τότε Κηδεμόνα των Τουρκοκυπριακών

Περιουσιών ότι η διάθεση των περιουσιών επετρέπετο εφόσον οι πωλητές εγκατέλειψαν την Κύπρο πριν από το 1974, νοουμένου ότι για περιουσίες που υπερβαίνουν τις €300.000 θα έπρεπε να εξασφαλισθεί η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόθεση μου δεν ήταν να αγοράσω την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου ούτε τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το τίμημα πωλήσεως αφορούσε ουσιαστικά την υπόλοιπη, ελεύθερη περιουσία των Πωλητών. Στο αγοραπωλητήριο όμως συμπεριελήφθη ολόκληρη η περιουσία για να έχω την ευχέρεια να παραχωρήσω στη Δημοκρατία την αεροπορική βάση και τους καταυλισμούς αντί ενός χαμηλού ποσού, όπερ απεδέχθησαν και οι Πωλητές.

Περί τούτου γίνεται ρητή πρόνοια στο αγοραπωλητήριο, όπου προβλέπεται και η παραχώρηση σε εμέ πληρεξουσίου εγγράφου από τους πωλητές για να διαπραγματευτώ τη διάθεση και διαθέσω εκ μέρους τους τις εν λόγω περιουσίες.

Οι πωλητές με εφοδίασαν με τέτοιο πληρεξούσιο. Περαιτέρω, η Dervishe παρεχώρησε σε εμέ, μέσω του Δικαστηρίου, τη διαχείριση των περιουσιών των αποβιωσάντων Τουρκοκυπρίων, σε αντικατάσταση της ως διαχειρίστριας».

Επαφές με το υπ. Εσωτερικών

Ο κ. Γιαννάκης Παπάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είχε επαφές και διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, εκτιμήσεις των περιουσιών από το Κτηματολόγιο και άλλες ενέργειες, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία η οποία διελάμβανε την εκ μέρους του (υπό την ιδιότητα του ως διαχειριστής της περιουσίας και πληρεξούσιος αντιπρόσωπος των ιδιοκτητών) μεταβίβαση και εγγραφή στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας όλων των περιουσιών επί των οποίων κατασκευάστηκε η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και οι προσφυγικοί καταυλισμοί, αντί του ποσού των €10.000.000 πληρωτέου διά τριών ισόποσων ετησίων δόσεων και με περαιτέρω αντάλλαγμα τη χορήγηση στους Τουρκοκυπρίους ιδιοκτήτες δικαιώματος διάθεσης της υπόλοιπης περιουσίας τους, καθώς και την αναθεώρηση του συντελεστή δομήσεως για ένα από τα κτήματα αυτά.

«Πιστεύω και είναι καταφανές» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Παπά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας (η οποία άλλωστε την επρότεινε και εγώ αποδέχτηκα) δεδομένου ότι αποκτά αντί του ποσού των €10.000.000 περιουσίαν πολλαπλάσιας αξίας, επιλύοντας τα προβλήματα διαμονής ή μετακίνησης των προσφύγων κατοίκων των καταυλισμών, αλλά, το κυριότερο, νομιμοποιεί παρατυπίες και επεμβάσεις που πιθανό να ήταν ανεκτές όταν έγιναν και που όμως με τα σημερινά δεδομένα και τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων δυνατόν να προξενήσουν προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά και εθνικά».

Τελικά, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπάς, η διαδικασία σκάλωσε, οπόταν η γη διεκδικείται από τον ίδιο και από τους Τουρκοκύπριους κληρονόμους του αποθανόντος ιδιοκτήτη, οι οποίοι διεκδικούν επίσης το ποσό των €40 εκατ. για απώλεια χρήσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s