ΠΟΛΙΤΙΚΗ

82η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: GRINVEST ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ευφάνταστα λογοπαίγνια στα αγγλικά και hashtags… Αλλά μόνο εκεί!

Το μεγάλο στοίχημα της χώρας για το αύριο παρουσίασε, το Σάββατο το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου Ι. Βελλίδης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ.

«Είμαι σήμερα εδώ όχι για να μιλήσω για το χθες. Είμαι εδώ για να μιλήσω για το αύριο. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και τώρα οργανώνουμε το μέλλον», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας. «Θα μιλήσω για το αύριο, για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας, το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς», σημείωσε.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα επιβεβαιώνει η αύξηση των ξένων επιχειρηματικών αποστολών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόνισε στη συνέχεια για να προσθέσει πως «η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ίναι γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο το τελευταίο διάστημα. Τα σημάδια ανάκαμψης είναι ορατά».

«Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος μιας νέας ανάπτυξης κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας. Δρόμος νέου παραγωγικού μοντέλου. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους», υποστήριξε, στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέλω να πω με αποφασιστικότητα, συνέχισε, πως δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. «Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές».

Υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό ενίσχυσε την διαπραγματευτική μας ικανότητα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».

«Αφήνουμε πίσω μας την εποχή του Grexit και περνάμε στην εποχή του Grinvest», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια «Ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».

«Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ», πρόσθεσε, για να δηλώσει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας πως «οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό».

«Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι τυχαίο γεγονός»

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά έχει να κάνει με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και την δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων».

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Μέσα σε δυο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Το 2017 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 25%. Συστάθηκαν 206 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων».

Στρατηγικός μας στόχος, εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, είναι ένα δημόσιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να προωθήσουμε Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020.

«Επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο διαγωνισμός για τις άδειες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, «η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες – τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί – τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν τη θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου: Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

«Συνδεόμαστε με την Κίνα με ειλικρινή φιλία»

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην τιμωμένη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Κίνα.

«Μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα, ένας αρχαίος πολιτισμός, πρωταγωνίστρια σήμερα των διεθνών εξελίξεων», τόνισε, για να προσθέσει: «Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s