AMYNA

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θέλει «πάγωμα» των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία – «Κότα» η Μέρκελ!


Η Γερμανία έθεσε σε αναμονή όλες τις αιτήσεις της Τουρκίας για εξαγωγές όπλων, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel, εν μέσω της διαμάχης με την Άγκυρα, ενώ λίγες ώρες αργότερα,η Άγκελα Μέρκελ «κρέμασε» τον συνεργάτη της αρνούμενη να προχωρήσει στην κίνηση αυτή!

Η Τουρκία δήλωσε ότι η απόφαση αποδυναμώνει τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

Τα σχόλια του Γκάμπριελ ήρθαν αφότου τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να πουλά εξελιγμένα όπλα και πυρομαχικά αξίας εκατομμυρίων ευρώ στον μακρόχρονο σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ.

«Έχουμε βάλει στην αναμονή όλα τα μεγάλα αιτήματα [για εξαγωγές όπλων] που μας έστειλε η Τουρκία και αυτά δεν είναι λίγα», ανέφερε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε από την εφημερίδα Handelsblatt, όπως ανέφερε το Reuters.

Το Βερολίνο γνωρίζει την υποχρέωσή του να στείλει όπλα στον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ εάν του ζητηθεί, δήλωσε ο Γκάμπριελ. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως οι εξαγωγές οχημάτων.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik αντέδρασε στη δήλωση του Γκάμπριελ αργότερα την Τρίτη, λέγοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας διακινδυνεύει τις προσπάθειες της Τουρκίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η απόφαση αυτή θα αποδυναμώσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από την Τουρκία και η αποδυνάμωση του τουρκικού αγώνα θα έκανε το μέλλον της Ευρώπης πιο ευάλωτο. Η Γερμανία πρέπει να αφήσει τα ζητήματα ασφαλείας έξω από τις πολιτικές συζητήσεις», ανέφερε ο Celik, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρέπει να αναδιατυπώσει σοβαρά τα σχόλιά του. Τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται στη μάχη εναντίον του ΡΚΚ και του ISIS» κατέληξε ο Celik.

Μόνο φέτος, η Γερμανία ενέκρινε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αξίας 25,36 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στον βουλευτή του Κόμματος των Πράσινων Özcan Mutlu, που ελήφθη από το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016, το Βερολίνο έδωσε το πράσινο φως σε 158 συμφωνίες όπλων αξίας 69 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: «Κότα» η Μέρκελ!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την αναστολή όλων των μειζόνων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι τέτοιες πωλήσεις τελούν ήδη υπό κάποιον περιορισμό και σημειώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει ένας βασικός σύμμαχος στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Τα σχόλια της Μέρκελ έγιναν μια ημέρα μετά αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το Βερολίνο ανέστειλε τις μεγάλες εξαγωγές όπλων εξαιτίας της επιδείνωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η καγκελάριος τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR ότι η Γερμανία θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα της Τουρκίας για πωλήσεις όπλων.

Πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία, σημειώνοντας εντούτοις ότι το Βερολίνο κρατά ανοιχτές τις επιλογές του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s