AMYNA

Τουρκική «φωτιά στα μπατζάκια» NATO και ΗΠΑ με ρωσικό «φιτίλι»!


«Πληρώσαμε την πρώτη δόση για τους πυραύλους S-400» λέει ο ΣΑΛΕΜΕΝΟΣ «Σουλτάνος»

Η Τουρκία, δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του NATO πίσω από τις ΗΠΑ, προχωρά ταχύτατα τα σχέδιά της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 και έχει ήδη «καταβάλει προκαταβολή», ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet και επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα όπλα των Δυτικών είναι «ακριβά».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τρίτη, ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η παράδοση αυτού του οπλικού συστήματος στην Τουρκία, είναι στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας στο Interfax.

Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν ψυχρανθεί και τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να υπολογίζεται μακροπρόθεσμα από τη συμμαχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η Μόσχα φαίνεται να απολαμβάνει το γεγονός ότι «τροφοδοτεί» εντάσεις στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, κάνοντας και επίδειξη δύναμης ως παγκόσμιος προμηθευτής όπλων. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν στενά το τουρκικό ενδιαφέρον για τους S-400 και ανέφεραν το σύστημα αεράμυνας ως κάτι που θέλει και η Ινδία.

«Έχουμε μεταβιβάσει τις ανησυχίες μας σε Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την πιθανή αγορά των S-400», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Johnny Michael στο CNBC. «Ένα διαλειτουργικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη επιλογή για να υπερασπιστεί την Τουρκία από το πλήρες φάσμα των απειλών στην περιοχή».

Αλλά ο Michael, προσπάθησε και να μειώσει κάθε διαμάχη με την Άγκυρα στη δήλωσή του. «Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και δεσμευόμαστε για την ισχυρή αμυντική μας συνεργασία», ανέφερε.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «ισχυρή και σημαντική σχέση μεταξύ αμυντικών και στρατιωτικών πωλήσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει αντιπυραυλικά συστήματα από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τις ευρύτερες, μακροπρόθεσμες ανάγκες πυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Michael. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να επισπεύσουν την παράδοση εξοπλισμού που αγοράζεται από την Τουρκία, όπου είναι δυνατόν».

«Εναπόκειται στους Συμμάχους να αποφασίσουν τι εξοπλισμό θα αγοράσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Μάρκ Σάντερς, στο CNBC. «Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι ότι ο εξοπλισμός που αποκτούν οι Σύμμαχοι, έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί κοινά. Η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας είναι θεμελιώδους σημασίας για το ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και των αποστολών μας».

Ωστόσο, ο Sanders δήλωσε ότι «κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί σήμερα τους S-400. Το ΝΑΤΟ δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε αγοράς».

Για να είναι σαφές, η Τουρκία προσπάθησε να αγοράσει συστήματα αεράμυνας από αντιπάλους των ΗΠΑ στο παρελθόν (2015 κινεζικά FD-2000), αν και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη μετά από εφαρμογή πίεσης.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία για τους S-400 στέλνει ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία, ένα επί μακρόν μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί τελικά να αλλάξει τη θέση της για την αεροπορική βάση Incirlik, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά αεροπλάνα και πυρηνικές βόμβες.

Επίσης, εγείρει ερωτήματα καθώς η Τουρκία έχει προγραμματίσει το επόμενο έτος να λάβει το πρώτο από τα 100 μαχητικά F-35 και να μοιραστεί την τεχνολογία αυτού του προηγμένου αεροσκάφους.

«Ο κατάλογος των αμερικανικών ανησυχιών σχετικά με τις τουρκικές πολιτικές και συμπεριφορές είναι μάλλον εκτενής», ανέφερε ο Στίβεν Κουκ, ανώτερος υπάλληλος για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Είπε ότι περιλαμβάνει, όχι μόνο τον ρωσικό εξοπλισμό S-400, αλλά και «απειλές για την ανάκληση της αμερικανικής πρόσβασης στο Ircirlik», μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία έχει εξαγριωθεί από τη συμμαχία των Η.Π.Α. με τις Δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας υπό την ηγεσία του YPG κατά του ISIS.

«Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, η σχέση των ΗΠΑ με το YPG μέσω των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει προκαλέσει ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις», τόνισε ο Κουκ.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s