ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διοικητές της Ελλάδας αποφάσισαν: Στο Eurogroup το θέμα της Eldorado!


Την οργή των Βρυξελλών έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές από την Eldorado Gold, η οποία, μόλις προχθές, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την Ελλάδα.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε σήμερα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα στο εν λόγω θέμα «αποτελούν παράδειγμα του τι να μην κάνουμε για τις επενδύσεις».

Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για «παράδειγμα προς αποφυγή», οι Ευρωπαίοι αναμένεται να θέσουν το ζήτημα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των δανειστών για την υπόθεση είναι άμεσο και εύλογο, καθώς, μεταξύ των μετόχων της Eldorado βρίσκονται κολοσσιαία funds, όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, μεταξύ άλλων, δεν είναι απλοί… μικρομέτοχοι της Eldorado Gold, αλλά κατέχουν το 56,13% της καναδικής εταιρείας.

Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν την ώρα που η χώρα αναζητά επενδύσεις, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται στους όρους και τους στόχους του τρίτου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να κάνει κινήσεις προς εκτόνωση της κρίσης, καθώς σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση των δύο αδειών της Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που υπογράφει, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, χορηγείται άδεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού και τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης αντίστοιχου εξοπλισμού στη θέση απόθεσης Κοκκινόλακα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s