ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία προειδοποιεί τους Κούρδους ενόψει δημοψηφίσματος: «Ιστορικό λάθος»


«Θα έχει τίμημα η μη ακύρωση του δημοψηφίσματος που προγραμματίζουν οι Κούρδοι στο Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ – Τι είπε για τους S-400.

«Το σωστό είναι η ακύρωση του δημοψηφίσματος. Αν δεν ακυρωθεί, θα έχει συνέπειες και τίμημα και τα αποτελέσματα που θα δημιουργήσει θα είναι αστάθεια, κρίση και χάος. Θα έχει άλλα ρίσκα ασφαλείας και διάφορα προβλήματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν από τώρα» είπε ο Μποζντάγ απαντώντας σε ερωτήσεις στο πρακτορείο Αναντολού.

«Η Τουρκία έχει επίγνωση των προβλημάτων μεταξύ της περιφερειακής διοίκησης στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης και πρότεινε τα κόμματα να λύσουν αυτά τα προβλήματα με διάλογο και συναίνεση και θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη σε αυτό το θέμα. Η δημόσια ψηφοφορία του Μπαρζάνι είναι ένα ιστορικό λάθος», τόνισε επίσης.

Για να συνεχίσει: «Οι Τουρκομάνοι αποφάσισαν να μην δεχθούν το δημοψήφισμα. Οι Άραβες αποφάσισαν επίσης να μην το δεχθούν. Η κεντρική κυβέρνηση άσκησε βέτο στη λαϊκή ψήφο. Το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Οι γείτονες και η διεθνής κοινότητα, εκτός από το Ισραήλ, εκφράζουν σαφώς το λάθος αυτής της λαϊκής ψηφοφορίας. Σε αυτό το περιβάλλον, ο δημόσιος αυτός εξοστρακισμός, η ειρήνη της περιοχής, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία αρθούν. Δημιουργεί πολύ σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Η περιοχή μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την εξαγορά αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, είπε: «Θεωρούμε αναγκαίο αυτό από άποψη της δικιάς μας ασφάλειας. Οι πύραυλοι αυτοί αγοράζονται για την ασφάλεια της χώρας αυτής».

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις με τη Γερμανία, είπε ότι ο λαός στη χώρα αυτή περιμένει να ακούσει ενόψει των εκλογών, από τους πολιτικούς να ανακοινώσουν πως θα αντεπεξέλθουν στις προσμονές και πως θα επιλύσουν τα εθνικά και διεθνή προβλήματα που υπάρχουν, αλλά ότι δεν συμβαίνει αυτό και σημείωσε:
«Ελπίζω να επικρατήσει η λογική μετά τις εκλογές και να εισέλθουν στην πορεία ομαλοποίησης οι σχέσεις. Έχω μια τέτοια προσμονή εγώ προσωπικά».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s