ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΣΙΑ + ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑ ΗΠΑ


«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΟΚΕΡ»…

Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, αναμένει αλλαγή στο σχέδιο χρηματοδότησης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, λόγω νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο CEO της εταιρείας Rainer Seele.

«Θα χρειαστεί να καταστήσουμε σαφέστερο το γεγονός ότι υποστηρίζουμε αυτό το έργο και φυσικά δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε. Θα πρέπει πιθανότατα να αναθεωρήσουμε την κατάσταση με τη χρηματοδότηση του Nord Stream 2, αλλά οι υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτού του πρότζεκτ, η δέσμευση για την ολοκλήρωση του έργου διατηρείται και όλες οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει αυτή τη δέσμευση, θα προσπαθήσουν να τις εκπληρώσουν», ανέφερε ο Seele.

Δεν θα είναι δυνατόν να οργανωθεί η προγραμματισμένη χρηματοδότηση για το 70% του κόστους του αγωγού, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της OMV, λέγοντας ότι και οι συμμετέχοντες στο έργο θα πρέπει είτε να αναζητήσουν κεφάλαια από τράπεζες της Ρωσίας και της Ασίας, είτε να επενδύσουν περισσότερα δικά τους χρήματα.

«Μάλλον δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το 70 τοις εκατό της χρηματοδότησης, αλλά είναι προφανές ότι η διαχείριση του έργου θα ψάξει τώρα για άλλες ευκαιρίες … Θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τις συνέπειες των κυρώσεων για αυτό το έργο. Μπορούμε να απευθυνθούμε σε περισσότερες ασιατικές και ρωσικές τράπεζες και πολύ λιγότερο να σκεφτούμε τις τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Seele.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί πλήρως.

«Δεν θεωρώ το 70 τοις εκατό που έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να παρασχεθεί ένα πρόβλημα. Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με έναν τρόπο, τότε θα αναζητήσουμε άλλες ευκαιρίες, θα αναζητήσουμε το δικό μας κεφάλαιο. Εάν υπάρχει ένα πολύ κακό σενάριο και οι τράπεζες δεν μας δίνουν καθόλου ευρώ, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ολόκληρο το έργο με δικά μας κεφάλαια», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος.

Το έργο Nord Stream 2 προϋποθέτει την κατασκευή ενός αγωγού που θα έχει ετήσια δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Ο νέος αγωγός προβλέπεται να τοποθετηθεί κατά μήκος της υπάρχουσας διαδρομής του αγωγού Nord Stream από τις ρωσικές ακτές μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και σε έναν κόμβο στη Γερμανία.

Η εκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου προγραμματίζεται για το 2018. Η Gazprom και η OMV, μαζί με την Engie της Γαλλίας, την Royal Dutch Shell, τις γερμανικές Uniper και Wintershal, συμμετέχουν στο έργο.

Στα τέλη Απριλίου, η Nord Stream 2 AG και οι ευρωπαίοι εταίροι της υπέγραψαν συμφωνίες για τη χρηματοδότηση του έργου αγωγών. Η Gazprom σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα παρέχουν στη Nord Stream 2 AG δάνεια με επιτόκιο 6% ετησίως μέχρι το 2019.

Ταυτόχρονα, η ίδια η Gazprom θα χρηματοδοτήσει τη Nord Stream 2 AG υπό τους ίδιους όρους. Θεωρήθηκε ότι, πριν από την προσέλκυση χρηματοδότησης έργων, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια-γέφυρα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν μέχρι και το 70% του συνολικού κόστους του έργου ή έως 6,65 δισ. Ευρώ (7,95 δισ. Δολάρια).

Στις αρχές Αυγούστου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο που επιβάλλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας ειδικά στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα της χώρας και αντισταθμίζοντας την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις παράνομες, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να πάρουν τη θέση της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ο αγωγός Druzhba

Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την επέκταση του αγωγού Druzhba της Ρωσίας στη Βιέννη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τη Σλοβακία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rainer Seele.

Η διαδρομή του αγωγού Druzhba ξεκινάει από τη ρωσική πόλη Σαμάρα μέσω του Bryansk στο Mozyr της Λευκορωσίας πριν διακλαδωθεί σε δύο τμήματα: βόρεια (μέσω Λευκορωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας) και νότια (μέσω Ουκρανίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας και Κροατίας).

Το 2009, η Ρωσία και η Αυστρία πραγματοποίησαν συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ρωσία υποστήριξε την ιδέα της επέκτασης του αγωγού από τη Μπρατισλάβα σε διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στη Βιέννη.

«Περιμένουμε την έγκριση των σλοβακικών αρχών, δεν την έχουμε μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Σεέλε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πρόσθετος συντονισμός από τις περιβαλλοντικές αρχές, καθώς ο αγωγός διασχίζει τον ποταμό Δούναβη.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η OMV διατηρεί το ενδιαφέρον της για το έργο.

Ο πετρελαιαγωγός Druzhba ιδρύθηκε το 1964. Είναι ο μακρύτερος αγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πετρελαϊκών αγωγών στον κόσμο.

4 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s