ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EUROGROUP! ΜΙΑ από τα ΙΔΙΑ «Έχει σημειωθεί πρόοδος μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν»

Συνδέουν τον Γεωργίου με τις αγορές και την εμπιστοσύνη: «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας»

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου

Έχει σημειωθεί πρόοδος μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Όπως τόνισε μετά από μία μικρή συνεδρίαση, συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας σήμερα, καθώς και τα σχέδια για την γ΄ αξιολόγηση.

Οι τεχνικές ομάδες των θεσμών είναι στην Ελλάδα, εξετάζουν τα στοιχεία και προετοιμάζουν το έδαφος για να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Στόχος είναι, όπως δήλωσε, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους.

Αναφορά έγινε και στο θέμα του Α. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Dijsselbloem σχολίασε ακόμη ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία και η κατάσταση στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι για το πώς θα γίνει λιγότερο ευάλωτη και περισσότερο ανθεκτική, όπως και να ολοκληρωθεί η τραπεζική και νομισματική ένωση, και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

To Eurogroup συζήτησε και την υπόθεση δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Εκφράσαμε ανησυχία για τις δικαστικές υποθέσεις» είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί μιλώντας για την υπόθεση Γεωργίου. «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας (reputational damage) και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε το γεγονός της εκκρεμούς υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για τα οποία είπε ότι μπορεί να δοθούν πριν το τέλος Οκτωβρίου. «Αλλά δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προγράμματος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου που είναι απαραίτητο γι’ αυτό. Θα το δούμε αυτό μέσα στον Οκτώβριο» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε, επίσης, γενικά θετικά τα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα τονίζοντας ότι συμβάλουν στη θετική διάθεση προς την Ελλάδα επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το αξιόχρεο της χώρας.

«Υπάρχει, όμως, δουλειά να γίνει για να το προωθήσουμε ακόμα περισσότερο» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο θέμα Γεωργίου κάνοντας λόγο για «ατυχείς εξελίξεις με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που επηρεάζουν τις αγορές και πρέπει να γίνουν βήματα γι’ αυτό».

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s