ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σε ΡΩΣΙΚΑ αντί ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χέρια…. Κατεβαίνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ….. !!!!!!!

Σε ΡΩΣΙΚΑ αντί ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χέρια….

Αντί σε ελληνικά χέρια που βρισκόταν θα πάει σε ρωσικά το οικόπεδο που παραχώρησε η Ιερά Μονή Κύκκου στο ελληνικό Δημόσιο, στην Έγκωμη, για ανέγερση πρεσβείας.

Το ιστορικό

Το 1999, η Ιερά Μονή Κύκκου είχε παραχωρήσει οικόπεδο, απέναντι από το Μετόχι, στο ελληνικό Δημόσιο για να κτιστεί η ελληνική πρεσβεία.

Η ελλαδική πλευρά πλήρωσε 500.000 λίρες, που δεν ήταν ασφαλώς η πραγματική αξία του τεμαχίου. Για οικονομικούς λόγους η ανέγερση της πρεσβείας δεν προχώρησε, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος περιέλαβε το οικόπεδο στον Οργανισμό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πωληθεί. Τούτο προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Μονής, καθώς στο πωλητήριο έγγραφο υπήρχε ρήτρα που υποχρέωνε το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μόνο στην ανέγερση πρεσβείας.

Το θέμα παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη που αποφάνθηκε πως το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το τεμάχιο λόγω της ρήτρας και το οικόπεδο επιστράφηκε στην κυριότητα της Μονής. Μετά την απόφαση αυτή, σε μία από τις επισκέψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, το θέμα συζητήθηκε με τον Κύκκου Νικηφόρο, στην παρουσία του δικηγόρου της Μονής και του οικονομικού διευθυντή.

Η κατάληξη της κουβέντας ήταν το οικόπεδο να παραμείνει στα χέρια της Ελλάδος και το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην ανέγερση του κτηρίου της πρεσβείας. Ο Μητροπολίτης είχε πει χαρακτηριστικά πως πριν κλείσει τα μάτια του θέλει να δει την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι από το Μετόχι. Η ελλαδική πλευρά δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια.

Δύο περίπου εβδομάδες μετά, τεχνικοί από την Ελλάδα έφθασαν στην Κύπρο, είχαν συνάντηση με τον οικονομική διευθυντή της Μονής και προχώρησαν με τα σχέδια. Κάποια καθυστέρηση σημειώθηκε, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς και γενικά το υπουργείο, που είχε την ευθύνη να εποπτεύει τα επόμενα βήματα ήταν απασχολημένοι με το Κυπριακό, τις συνόδους σε Μοντ Πελεράν, Γενεύη και Κραν Μοντάνα. Όμως, η απόφαση είχε ληφθεί και τα σχέδια ετοιμάστηκαν.

Έκπληξη και ενόχληση στην Αθήνα

Όταν, λοιπόν, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο πριν από έναν περίπου μήνα ενημέρωσε τη Μονή πως όλα ήταν έτοιμα, διαπίστωσε πως υπήρξε συνεννόηση να πωληθεί το οικόπεδο σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία. Αυτή η εξέλιξη εξέπληξε την Αθήνα και την ενόχλησε. Για το θέμα ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος αντέδρασε έντονα και ανέλαβε να πιέσει τη Μονή να αναθεωρήσει την απόφαση.

Οι προσπάθειες, όμως, αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα και ο Προκαθήμενος της εκκλησίας, θέλοντας να εκφράσει την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για τις προσπάθειες και τους αγώνες που δίνει για την Κύπρο, ενημέρωσε την ελλαδική πλευρά πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμη να παραχωρήσει οικόπεδο στο ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση της πρεσβείας. Σημειώνεται συναφώς πως για να ολοκληρωθεί η πράξη και να πωληθεί το οικόπεδο, η Μονή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 2,5 εκατομμύρια ευρώ (επιστροφή 500.000 λιρών συν τόκοι).

Στην Αθήνα αισθάνονται έντονα για τα όσα διαδραματίσθηκαν με το οικόπεδο. Κυρίως γιατί τα τελευταία δύο χρόνια έντονη και συνεχής είναι η εμπλοκή της Αθήνας στο Κυπριακό και ειδικά του Έλληνα ΥΠΕΞ και θεωρούσαν πως διαφορετική θα έπρεπε να ήταν η αντιμετώπιση της οποίας θα ετύγχαναν. Σε μια προσπάθεια να φιλοξενήσουμε τις θέσεις της Ιεράς Μονής Κύκκου επί του θέματος επικοινωνήσαμε με τον οικονομικό διευθυντή Γεώργιο Παύλου, ο οποίος μας παρέπεμψε στον Μητροπολίτη. Παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη δεν κατέστη δυνατή. «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

4 replies »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s