ΕΘΝΙΚΑ

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16 ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ… (βίντεο)


Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 57η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση, ενώ στον ουρανό της Λευκωσίας πέταξαν ως μήνυμα και δύο ελληνικά F-16, με απόφαση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούν ως κίνηση υψηλού συμβολισμού την πτήση των F-16, ο ήχος των οποίων ανησύχησε τους ανύποπτους κατοίκους της πρωτεύουσας.

«Χρόνια Πολλά Κύπρος για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, η Ελλάδα είναι εδώ». Αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικής πηγής, το μήνυμα των πιλότων των δύο μαχητικών F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την είσοδο τους στο FIR Λευκωσίας.

Τα δυο μαχητικά πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την γενέθλια ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη φορά που, αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από την Κύπρο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, την εποχή που συμφωνήθηκε ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας -Κύπρου. Επίσης, ελληνικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις στις παρελάσεις, μετά το τέλος της άσκησης «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς.

Στην σημερινή στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πυραύλοι BUK-M1 βεληνεκούς 45 χιλιομέτρων και τα νέα όπλα, τα μικρά ισραηλινά αυτόματα «Tavor», καθώς και τα βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar και το βελγικό πολυβόλο Minimi.

Τα πεζοπόρα τμήματα παρήλασαν με την νέα πολυχρωματική στολή παραλλαγής και με άρβυλα νέου τύπου χρώματος μπεζ. Η νέα στολή της Εθνικής Φρουράς θα χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό της μέσα στο 2018.

Αναστασιάδης: «Η Κύπρος μας χωρά όλους»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, προκειμένου μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς την ηγεσία, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και όσους έλαβαν μέρος στην σημερινή παρέλαση, «σε μια εντυπωσιακή παρέλαση», όπως ανέφερε.

«Θέλω θερμά να συγχαρώ για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν και που δίδουν δείγμα γραφής του εκσυγχρονισμού, μέσα από νέα οπλικά συστήματα, μέσα από μια νέα εμφάνιση, μέσα από την αναδιοργάνωση γενικότερα της ΕΦ που ενσωμάτωσε τους ΣΥΟΠ, μετατρεπόμενη σε μια πραγματική επαγγελματική στρατιωτική δύναμη που έκανε κατορθωτό τη μείωση της θητείας των Εθνοφρουρών, χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο, αντίθετα, όπως έχετε προσέξει, ενισχύθηκε η ΕΦ», είπε.

Αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτή δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ώστε να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος.

«Η συμπαράσταση, η συνεργασία με την Ελλάδα μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της ΕΕ αλλά και της στενότερης συνεργασίας που έχουμε με την εδώ παρουσία και πτητικών μέσων, δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ώστε να είμαστε σε θέση και να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος αλλά και να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τις όποιες επιθετικές ενέργειες», τόνισε.

Μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους

Ακόμη, απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς τους Τ/κ, τονίζοντας ότι η πατρίδα αυτή έχει χώρο για όλους αρκεί να υπάρχει αλληλοσεβασμός.

«Θέλω να απευθυνθώ και στους Τ/Κ συμπατριώτες μας για να τους πω ότι αυτή η δημοκρατία, αυτή η πατρίδα χωρεί όλους μας αρκεί να αντιλαμβανόμαστε ο καθένας τι σημαίνει αλληλοσεβασμός και μέχρι που φθάνουν τα όρια των δικαιωμάτων του καθενός», ανέφερε, .

Διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό πως «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε, και μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά, την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τις όποιες εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, εξαρτήσεις, κατοχικό στρατό, μόνο έτσι μπορεί πραγματικά να ζήσουμε και ειρηνικά, να συνδημιουργήσουμε, αλλά και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η η πολιτική μας εκτείνεται σε συνεργασίες με όλες τις χώρες της ΕΕ «αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η ΕΦ μας ασκείται με τις ελληνικές δυνάμεις, με τις αιγυπτιακές, τις ισραηλινές, τις γαλλικές και όχι μόνο συνεπώς μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής προστασίας των συνόρων της ΕΕ ευρύτερα η συνεργασία θα συνεχίζεται, θα ενισχύεται και θα διευρύνεται».

Καμμένος: «Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά»

Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δέχτηκε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς τον χαιρετισμό της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, στην οποία, ας σημειωθεί, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (F16) συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά το 2001, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «η σημερινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, αυτό της δημιουργίας ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

«Προς τα βόρεια με την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώπης και τη Βαλκανική, στα ανατολικά με το Ισραήλ, την Ιορδανία και προς τα νότια με την Αίγυπτο», πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

Ο Πάνος Καμμένος συνεχάρη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες, τους εθνοφύλακες, «για την πραγματικά μεγαλειώδη παρέλαση αλλά και παράλληλα για την τεράστια επιτυχία της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς».

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει τη δυνατότητα να προστατεύει την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα. Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά», επεσήμανε.

Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει μαζί με την κυπριακή ηγεσία «για να βρούμε», όπως είπε, «μια λύση στο Κυπριακό, να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα εδάφη, να αποχωρήσουν οι στρατοί κατοχής και να ζήσει το σύνολο του κυπριακού λαού με ευημερία».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πολίτες της Κύπρου, για τη θερμή υποδοχή των ελληνικών δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ και των εναέριων μέσων, και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και μήνυμα ενότητας για τις καλύτερες μέρες που, όπως είπε, θα έρθουν και για την Κύπρο και για την Ελλάδα.

Ελληνικά F-16 στον ουρανό της Λευκωσίας

Αεροσκάφη F-16 Block52 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από τη Λευκωσία, συμμετέχοντας στη παρέλαση για τη 57η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 16 χρόνια δεν είχαν πετάξει ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Κύπρο.

Σε ερώτηση αν η παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο θα έχει και συνέχεια, ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι συνεχώς παρούσα και πως παράλληλα θα συνεχίσουν και οι κοινές ασκήσεις με την κυπριακή Πολεμική Αεροπορία αλλά και με τρίτες χώρες. «Γνωρίζετε καλά ότι ήδη βρισκόμαστε σε επίπεδο σχεδιασμού ασκήσεων και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο αλλά και με ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως και θα συνεχιστεί», τόνισε.

Έδωσε τέλος συγχαρητήρια για τη μεγαλειώδη παρέλαση και για τη τεράστια επιτυχία της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s