ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΕΧΟΥΝ οι συμβολαιογράφοι από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

«ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ»

Στον αέρα βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων…

Κανένας συμβολαιογραφικός σύλλογος της χώρας μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση συμμετοχής του με την εταιρεία του λογισμικού, της αναγκαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πάνω στην οποία θα στηρίζεται η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Οπως όλα δείχνουν, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα έχουν την τύχη του Κτηματολογίου και του Δασολογίου.

Από τη μία πλευρά, όπως έλεγαν βασικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, το Μαξίμου προτιμά να καθυστερήσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης.

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, διαφορετικά απειλούν να ξεκινήσουν την αξιολόγηση μετά το Eurogroup του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ετσι το δίλημμα παραμένει μεγάλο στο Μαξίμου, ειδικά όταν το πολιτικό κλίμα για το κυβερνών κόμμα γίνεται ολοένα πιο βαρύ. Μόνο η αποχή από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των πέντε -έως τώρα- από τους εννέα συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας (αναμένεται ο αριθμός εκείνων που θα απέχουν να άμεσα) αρκεί για να καταδείξει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες ως προς τον χρόνο έναρξης των πλειστηριασμών -που συνεχώς μετακυλίεται- είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Επιπρόσθετα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από το α’ τρίμηνο του 2018, καθώς τα νομικά προαπαιτούμενα (νομικές ενέργειες) που προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θέτουν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια τα οποία δεν μπορούν να παραβιαστούν.

Αλλά ακόμα κι αν κάποια στιγμή ξεκινήσουν, το όλο σύστημα του ηλεκτρονικού σφυριού θα μπλοκαριστεί και πάλι, αφού οι συμβολαιογράφοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι μέσα στα γραφεία τους με τα μέλη της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, τους αλληλέγγυους στους δανειολήπτες των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι τα ονόματα των συμβολαιογράφων που θα διεξάγουν πλέον πλειστηριασμούς από τα γραφεία τους και όχι από τα ειρηνοδικεία γνωστοποιούνται εγκαίρως. Ακόμη, οι τράπεζες κατά κανόνα συνεργάζονται με συγκεκριμένους συμβολαιογράφους, ενώ οι τελευταίοι συνεργάζονται και με άλλους κρατικούς φορείς (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτή που έγινε την περασμένη εβδομάδα από την ομάδα «Anonymous Greece», η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας την ηλεκτρονική πλατφόρμα deltio.tnomik.gr, στην οποία δημοσιεύονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Αρχικά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήταν να ξεκινήσουν στα μέσα του περασμένου μήνα και έως την εκπνοή του έτους να έβγαιναν στο σφυρί περίπου 5.000 ακίνητα. Δηλαδή 1.250 περίπου κάθε μήνα.

Σιωπηρά και χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, η ημερομηνία έναρξής τους μετατέθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα, καθώς δήθεν το σύστημα δεν ήταν ακόμη έτοιμο, ενώ ο πήχης των τραπεζών κατέβηκε στους 1.000 πλειστηριασμούς.

Προτού εκπνεύσει ο περασμένος μήνας υπήρξε νέα σιωπηρή μετάθεση της ημερομηνίας κοπής της κορδέλας. Αυτή τη φορά μεταφέρθηκε για Νοέμβριο με Δεκέμβριο, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι τράπεζες σε μια κοινή βάση δεδομένων για τα προς εκπλειστηριασμό ακίνητα. Προηγουμένως, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις προσφιλείς μεταμεσονύκτιες τροπολογίες, πέρασε (κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία) την ευθύνη, λειτουργία, διαχείριση και χρηματοδότηση της πλατφόρμας, του λογισμικού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στους εννέα συλλόγους της χώρας. Εν ολίγοις, απεμπόλησε τον δημόσιο χαρακτήρα των πλειστηριασμών. Επίσης, κοστολόγησε το όλο έργο στις 180.000 ευρώ και το έσπασε σε εννέα υποέργα των 20.000 ευρώ το καθένα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται διαγωνισμός κατά το δημόσιο λογιστικό, αλλά να μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση χωριστά από κάθε έναν από τους εννέα συμβολαιογραφικούς συλλόγους.

Πέρα από τις όποιες κυβερνητικές εκδοχές για τους λόγους της αναβολής έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις -επιεικώς- άστοχες κυβερνητικές ενέργειες, η πραγματικότητα που έχει ήδη διαμορφωθεί πανελλαδικά μέσα στην κοινωνία των συμβολαιογράφων δεν είναι μόνο ζοφερή, αλλά και τραγικά απογοητευτική.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι οι εννέα συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας είναι: 1) Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων, 2) Θεσσαλονίκης, 3) Θράκης, 4) Ιωαννίνων, 5) Κέρκυρας, 6) Κρήτης, 7) Λάρισας, 8) Ναυπλίου και 9) Πάτρας. Από τους εννέα συλλόγους, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, απέχουν από τους πλειστηριασμούς (συμβατικούς και ηλεκτρονικούς) πέντε -οι Θεσσαλονίκης, Θράκης, Κέρκυρας, Λάρισας και Κρήτης-, ενώ αναμένεται να λάβει απόφαση και ο Σύλλογος της Πάτρας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s