ΔΙΕΘΝΗ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Το διάγγελμα του Βασιλιά Φίλιππου (βίντεο)


Το δημοψήφισμα της Καταλονίας είναι παράνομο, τόνισε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Felipe, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας μέσω διαγγέλματος.

Ο Βασιλιάς είπε ότι οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη λειτουργούν εκτός του πλαισίου του νόμου, μετά από τις εκτεταμένες διαδηλώσεις πολιτών, που εκφράζουν την οργή τους για τη βίαιη αντίδραση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της χώρας. Απέρριψαν τις αρχές δημοκρατίας που διέπουν το έθνος μας.» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς έχουμε φθάσει σε ένα στάδιο όπου η κατάσταση είναι εύθραυστη», επισήμανε ο Βασιλιάς Felipe, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ισπανίας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αρχές της Καταλονίας προσπάθησαν να θέσουν τέρμα στην ενότητα της Ισπανίας. «Αυτή η σοβαρή κατάσταση απαιτεί συμβιβασμό, είναι ευθύνη των νόμιμων εξουσιών αυτής της χώρας να διατηρήσουν τον νόμο».

Απευθυνόμενος στον λαό της Καταλονίας είπε: «Όλοι ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος και πρέπει να σεβόμαστε τον νόμο και το σύνταγμα».

Είπε ότι κατανοεί ότι υπάρχουν ανησυχίες στην Καταλονία για τη συμπεριφορά των αρχών, οι οποίες έχουν επιτεθεί με χρήση βίας. «Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της Ισπανίας», συμπλήρωσε.

Ο Βασιλιάς Felipe αποφάσισε να παρέμβει, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη, μετά την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα πανεπιστήμια ανέστειλαν τη λειτουργία τους και τα ΜΜΜ προχωρούν σε μειωμένα δρομολόγια, μετά την προσπάθεια της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία αλλά και να διατηρήσει το momentum από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται, ότι στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας, ο Mariano Rajoy προχώρησε σε συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και με τον ίδιο τον Βασιλιά.

Έκλεισαν δρόμους γύρω από τη Βαρκελώνη

Οι κύριοι δρόμοι προς τη Βαρκελώνη και την ανατολική Καταλονία μπλοκαρίστηκαν σε περίπου 17 σημεία, καθώς οι διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας πραγματοποίησαν μια επίδειξη δύναμης παράλληλα με μία γενική απεργία, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Το εθνικό πρακτορείο κυκλοφορίας της Ισπανίας, Dirección General de Tráfico, δήλωσε ότι οποιαδήποτε πιθανή εντολή για απομάκρυνση των διαδηλωτών θα πρέπει να προέρχεται από την αστική αστυνομία Mossos D’Esquadra. Ένας εκπρόσωπος του Mossos είπε ότι δεν είχε λάβει εντολές για να ανοίξει τους αυτοκινητοδρόμους.

Ορισμένες ομάδες υπέρ της απόσχισης και μικρά συνδικάτα ζήτησαν γενική απεργία στην περιοχή των 7,5 εκατ. ανθρώπων, αν και τα μεγαλύτερα συνδικάτα πιέζουν για μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, το Comisiones Obreras και το UGT, υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες για τη δράση της αστυνομίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού στη Χιρόνα, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων που βρίσκεται βόρεια της Βαρκελώνης και περίπου 70 χιλιόμετρα νότια των γαλλικών συνόρων.

capital

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s