ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κουαρτέτο της Βάρνας – Ένας για όλους και όλοι για έναν (φωτογραφίες)


Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας… Συνεργασία για υποδομές, ασφάλεια, ενέργεια – Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου στη Βάρνα – Το κοινό όραμα Τσίπρα, Μπορίσοφ, Βούτσις, Τουντόσε, για την ανάπτυξη των Βαλκανίων.

«Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, συνεργαζόμαστε για το μέλλον της περιοχής & της ΕΕ. Σ/Τ στην 1η Τετραμερή Σύνοδο», η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα από τη Βάρνα για την πρώτη Τετραμερή Σύνοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στη Βάρνα, μια πόλη που συνδέεται με την ελληνική ιστορία. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρές προκλήσεις. Συζητήσαμε την ιδέα ότι η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ είναι ουσιαστικά βαλκανική Προεδρία. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αναβιώσουμε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τη διεύρυνση της ΕΕ. Προφανώς, θα προσκαλέσουμε στις μελλοντικές συναντήσεις και άλλους ηγέτες της ΕΕ. Συζητήσαμε στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ μια Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η επανένωση της Κύπρου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Πολλές διμερείς συναντήσεις, κυρίως ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με τις δύο χώρες να υπογράφουν πέντε σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας. Επίσης, έγιναν τα εγκαίνια του νέου συνοριακού περάσματος Kajnardzha-Lipnitsa, στο ανατολικό κομμάτι των συνόρων των δύο χωρών.

Πιο ομιλητικός από όλους ήταν φυσικά ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, ως οικοδεσπότης της Τετραμερούς, ή όπως χαρακτηρίστηκε στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, του Κουαρτέτου της Βάρνας.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Μπορίσοφ είπε στους δημοσιογράφους: «Και μην γράψετε ότι στο Euxinograd γεννήθηκε μια νέα ομάδα Βίσεγκραντ και… σηκωθούν οι τρίχες των Ευρωπαίων. Έχουμε έρθει εδώ να εργαστούμε για να ενισχύσουμε την ενότητα και τη συνεργασία της Ευρώπης. Αποκαλέστε το, ως το Κουαρτέτο της Βάρνας».

«Τα Βαλκάνια πρέπει να γίνουν ένα παράδειγμα στην Ευρώπη, όχι ένας τόπος για πολέμους και δολοφονίες, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι να ακτινοβολούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Μιλήσαμε για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των κοινών μας έργων. Μία φορά, το 2002 ή το 2003, χαρτογραφήθηκε ο οδικός χάρτης, τον οποίο διατυπώσαμε με αυτοπεποίθηση για την ΕΕ. Τώρα, μεταξύ μας, είναι ο πρόεδρος της Σερβίας και γνωρίζουμε ότι η θέση της είναι στην ΕΕ. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Νομίζω ότι θα είναι υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια», τόνισε από το θερινό ανάκτορο Ευξείνογκραντ ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Με τον Αλέξη αποδεχτήκαμε την προεδρία της ΕΕ ως δική μας (σ.σ. των Βαλκανίων). Η μόνη ευκαιρία μετά από μας είναι η Αυστρία και η Ρουμανία που θα κάνουν τη στρατηγική για το Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα. Βρισκόμαστε στα Βαλκάνια σε μια όχι και τόσο καλή στιγμή και θα κάνουμε το καλύτερο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι τέσσερις χώρες δεν είναι μια μικρή αγορά, το ΑΕΠ αυξάνεται. Δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες χώρες, είμαστε όλοι ίσοι. Η πολιτική μας δεν είναι εναντίον κανενός, θέλω να διασφαλίσω ότι η ΕΕ δεν το σκέφτεται για μας. Έχουμε αποδείξει ότι αναζητούμε την ανάπτυξη και όχι τις διαφωνίες», πρόσθεσε ο Μπορίσοφ.

«Ενωθήκαμε γύρω από την ιδέα ότι η φυσική συνέχεια του έργου που ανακοινώθηκε στην Καβάλα για τη σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, είναι το Βελιγράδι. Δίνουμε την ευκαιρία για μια νέα ανάπτυξη της περιοχής», συνέχισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτά είναι σήματα προς τις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν υπεύθυνοι πολιτικοί στην περιοχή αυτή, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αφησουν πίσω αυτά που τους εμποδίζουν και να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό που προσφέρουμε είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης. Σήμερα κάνουμε κάτι καλό για την Ευρώπη».

«Για μας η ειρήνη και η σταθερότητα είναι τα πιο σημαντικά. Η Σερβία βρίσκεται στο δρόμο προς την Ευρώπη και είμαι ευγνώμων για τη στήριξη της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο για τους πολίτες μας. Είμαι ευγνώμων που σήμερα άκουσα μια πολύ δύσκολη ερώτηση – είναι το δημοψήφισμα στην Ισπανία. Η Ισπανία δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η Κομισιόν έδειξε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μερικές φορές εμείς οι Σέρβοι αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να είμαστε θύματα αυτού. Θα το πολεμήσουμε αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Σερβία δεν προστατεύει κανέναν», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι «η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τη χώρα μας». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Βελιγράδι.

Ο Mihai Tudose ήταν κατηγορηματικός ότι η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών είναι στρατηγική. «Πιστεύω ότι, όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ ότι αυτή η ομάδα δεν είναι ενάντια σε κάτι ή εναντίον κάποιου, αλλά σκοπός της είναι μόνο να πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες και να εργαστεί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

Και συνέχισε: «Δεν είμαστε γείτονες της Ελλάδας, αλλά είμαστε εταίροι τους και τους νιώθουμε κοντά. Όλοι είμαστε μέρος των Βαλκανίων, έχουμε το ίδιο οικονομικό και στρατηγικό ενδιαφέρον». Τόνισε επίσης τη σημασία των συνδέσεων αερίου μεταξύ της Σερβίας και της Βουλγαρίας και μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. «Όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε ως ένα στις σχέσεις με άλλες χώρες και να αποφύγουμε την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή ενεργειακών πόρων», προειδοποίησε ο Tudose. «Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε τα κοινά έργα στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας που δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών».

«Όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να έχουν ενεργειακή ανεξαρτησία, οι ηλεκτρικές συνδέσεις είναι πολύ σημαντικές. Οι τέσσερις χώρες πρέπει να ενεργούν ως ένας εταίρος της ΕΕ. Πρέπει να συντονίσουμε τα έργα υποδομής, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο σε μεγάλους ευρωπαϊκούς διαδρόμους. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε μια πραγματιστική εταιρική σχέση, έχουμε όρους, στόχους, σχέδια που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει να επωφεληθούμε από τις μεγάλες πιθανότητες που έχουμε», κατέληξε ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s